Банки почнуть розкривати повну вартість споживчих кредитів

Поділитися
Банки почнуть розкривати повну вартість споживчих кредитів © forbes.net.ua
Споживачі будуть знати всі витрати на отримання і обслуговування своїх кредитів.

Національний банк України (НБУ) змінив підхід, за яким банки будуть розраховувати вартість споживчого кредиту через введення в дію 19 січня 2020 року нових вимог законодавства з питань захисту прав споживачів фінансових послуг. Про це повідомив НБУ на своєму сайті.

Згідно з повідомленням регулятора, тепер до вартості споживчого кредиту залежно від його виду і при наявності додаткових і супутніх послуг третіх осіб банки будуть включати вартість страхових і податкових платежів, зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежів за послуги державних реєстраторів, оцінювачів та ін.

"Мета цієї норми - розкривати інформацію про повну вартість споживчих кредитів, щоб споживачі фінансових послуг розуміли всі свої витрати на одержання та обслуговування таких кредитів", - наголошується в повідомленні.

Зміни затверджені постановою НБУ № 8 від 16 січня 2020 року "Про затвердження змін до правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача і реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит" і набирають чинності з 19 січня 2020 року.

Раніше НБУ поширив вимоги щодо захисту прав споживачів фінпослуг на кредитних посередників банків, також затвердив нові вимоги, згідно з якими банки повинні розкривати повну інформацію про свої послуги, в тому числі і вартість, на своїх сайтах і в рекламі.

У Кабміні очікують, що до кінця 2020 року відсотки за іпотечними кредитами в банках будуть в середньому на рівні 11-12% річних.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі