Білорусь платить Росії за користування санаторієм в анексованому Криму

Поділитися
Білорусь платить Росії за користування санаторієм в анексованому Криму © InformNapalm
За п'ять років країна-окупант отримала близько 76 тисяч доларів податків. Цих грошей вистачить для забезпечення літньою формою бригади ЗС РФ.

Росія використовує захоплене в анексованому українському Криму не лише у власних цілях, але й збагачується за рахунок його використання іншими державами. Так, від початку анексії не припиняв роботу санаторій "Білорусія", податки за користування ним Управління справами президента Білорусі сплачує до бюджету РФ, йдеться у розслідуванні редактора білоруської мовної версії сайту волонтерської спільноти InformNapalm Дениса Івашина.

"Санаторій використовує захоплені Російською Федерацією українські ресурси, фінансує бюджет держави-агресора, а також лікує російських держслужбовців і, ймовірно, надає послуги для представників військово-промислового комплексу Росії", - наголошується у розслідуванні.

Заклад розташовано на Місхорському спуску біля містечка Кореїз в десяти кілометрах від Ялти. У 1950-х роках його передали у власність Білоруської радянської соціалістичної республіки (БРСР), за часів незалежної України, у 1999 році, Ялтинським міським управлінням юстиції АР Крим санаторій було зареєстровано як Державну медичну установу "Санаторій Білорусія".

Його засновником і єдиним власником вказали УСП Білорусі. Окрім туристичних та лікувальних закладів управлінню також належать транспортні, будівельні та торговельні компанії, сільгосппідприємства, друкарні, мережа магазинів для реалізації конфіскату, лотереї і багато інших активів.

До складу санаторію сьогодні входять п'ять спальних корпусів зі 130 номерами, лікувальний і розважальний центри, кав'ярня, конференц-зала і 3D-кінотеатр. Залежно від корпусу, двомісний номер у "Білорусії" коштуватиме від $ 50 до 80 на добу (3400-5200 російських рублів).

Після анексії Криму Росією у 2014 році Мінськ офіційно не визнав приналежність українського півострова РФ, але вже в грудні того ж року, за три місяці після схвалення перших Мінських угод, УСП звернулося до нової окупаційної адміністрації із заявою про реєстрацію санаторію "Білорусія". 22 січня 2015 року установу зареєстрували в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб РФ (ЕГРЮЛ).

Відтоді санаторій офіційно почав сплачувати податки в держбюджет і здійснювати платежі в Фонд соціального страхування і Пенсійного фонду РФ. За даними Росстату, за період з 2014 по 2017 рік кримський санаторій УСП сплатив 3,454 млн рублів податків (близько $ 76 тисяч з урахуванням середньорічних валютних курсів).

"Може, комусь сума буде здаватися малою, однак цих грошей, наприклад, досить, щоб забезпечити літньою військовою формою цілу бригаду Збройних сил РФ", - наголошує автор розслідування.

Щодо внесків у Фонд соцстрахування, їхня точна сума невідома, однак не виключено, що вона є набагато більшою від суми сплачених податків.

Водночас дані Міністерства юстиції України свідчать, що "Білорусія" не перебуває у стані припинення діяльності, із 2014 року на санаторій розповсюджується дія закону "Про створення вільної економічної зони Крим", згідно з яким його податкову реєстрацію скасовано.

Проте, станом на 1 серпня 2019 року, санаторій має податкову заборгованість перед державним і місцевим бюджетами України на загальну суму 838 968 гривень (близько $ 33 тисяч).

"Статус санаторію "Білорусія" вже розглядався під час засідань міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торгівельно-економічного співробітництва, останнє з яких відбулося в Гомелі в жовтні 2018 року на чолі з віце-прем'єром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком і заступником прем'єр-міністра РБ Ігорем Ляшенком", - додається у матеріалі.

На ньому ж було створено робочу групу для пошуків компромісу щодо статусу закладу. Однак, за офіційною інформацією Міністерства економічного розвитку й торгівлі України, у 2017 році через принципову позицію білоруської сторони ця група вже не працювала.

Того ж року санаторій "Білорусія" вдруге очолив Борис Андросюк, який вже був його директором у 2010 році. Андросюк швидко знайшов спільну мову з окупантами і навіть отримав офіційні подяки за "сумлінну працю" від так званого "голови" Криму Сергія Аксенова та окупаційної адміністрації Ялти. Директор санаторію брав участь у пропагандистських заходах держави-агресора і спробах легалізації анексії Криму.

InformNapalm

У вересні 2018 року Борис Андросюк пішов на підвищення – його було призначено заступником міністра охорони здоров'я Білорусі. Санаторій на кілька місяців очолила його заступниця з медичної частини Оксана Куденко.

InformNapalm

22 січня 2019 року директором санаторію став Андрій Філон. До недавнього часу – завідувач сектору методології та планування торговельної та інвестиційної діяльності Управління справами президента РБ.

InformNapalm

"Згідно з указом Лукашенка від 11 лютого 2016 року №52, Андрія Філона включено до складу колегії Управління справами президента РБ. Колегія є своєрідним провідним органом Управління, до складу якої входять голова УСП, його заступники та інші працівники й керівники підрядних організацій… Примітно, що до сих пір в Національному реєстрі правових актів РБ відсутня інформація про його виключення зі складу колегії", - пише Івашин.

Таким чином можна стверджувати, що медичний заклад УСП Білорусі на окупованій території України очолює держслужбовець.

"Постає закономірне питання, чи законно потрапляє Андрій Філон – держслужбовець з провідного апарату УСП Лукашенко – на тимчасово окуповану територію України? Якщо ні, то це додаткове порушення законів України і додатковий камінчик в білорусько-українських взаєминах", - зазначає автор.

Дані Служби безпеки України, отримані волонтерами спільноти у відповідь на запит, свідчать, що відомостей про легальне перебування Андросюка, Куденко та Філона на території окупованого Криму поки що немає.

InformNapalm

"Показово, що Управління справами Лукашенко на своєму інформаційному сайті аж до 2017 року позначала приналежність Криму до Російської Федерації. Після громадського обурення згадку про Росію й офіційне окупаційне найменування українського півострова прибрали, залишивши нейтральну географічну назву", - йдеться у матеріалі.

Однак у реквізитах договорів адміністрація санаторію продовжує позначати його приналежність до Росії. Інший структурний підрозділ УСП Білорусі – ДУ "Центр із санаторно-курортної роботи Центркурорт" - також вказує український Крим як територію РФ.

Центр також відкрито пропонує замовити туристичні тури до Криму, а на інформресурсах УСП відсутня інформація про законний порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України. Безпосередньо на сайті санаторію позначено варіанти, за допомогою яких можна потрапити в нього з території Білорусі, проте всі вони – з грубими порушеннями законів України.

Зокрема, державна установа пропонує скористатися послугами ТОВ "БелЕкспрес Бай" – компанії, яка організовує автобусне сполучення Білорусі з Кримом в обхід України. Товариство зареєстровано в лютому 2017 року, його одноосібним власником є Денис Попков.

Нагадаємо, 25 листопада 2017 року "міністерство майна й земельних відносин" Криму виставило на продаж "націоналізований" після анексії півострова завод шампанських вин "Новий світ". У лот увійшли дев'ять земельних ділянок загальною площею понад 93,5 тисяч кв. м і загальна площа розташованих на них будівель – майже 60 тисяч кв. м.

Підприємство було продано практично за стартовою вартістю в 1,496 мільярд рублів - за 1,550 мільярд рублів (близько 26 мільйонів доларів) компанії давнього друга і бізнес-партнера президента РФ Володимира Путіна Юрія Ковальчука.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі