Богдан Данилишин спрогнозував темпи інфляції до кінця року

Поділитися
Богдан Данилишин спрогнозував темпи інфляції до кінця року Багато чого буде залежати від динаміки курсу гривні, вважає Данилишин
Є надія, що вплив курсового чинника на споживчу інфляцію не буде суттєвим

Голова ради Національного банку Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook спрогнозував темпи інфляції до кінця року. Він зазначив, що темп зростання цін почнеться восени.

За підсумками липня знову, як і в червні, зафіксована дефляція - споживчі ціни знизилися на 0,6%. З початку року ціни на споживчому ринку зросли на 3%.

В річному численні споживчі ціни зросли на 9,1% (місяць тому цей показник становив 9%), це трохи перевищує прогноз інфляції на липень, який міститься в інфляційних звітах НБУ. Базова інфляція відповідала прогнозом НБУ.

"Уповільнення споживчої інфляції і перехід до зниження цін в середині року стає тенденцією - це спостерігалася з травня по вересень минулого року, в травні-липні 2019 ми знову це бачимо. З урахуванням того, що в кінці літа-початку осені в Україні помітно збільшується пропозиція овочів і фруктів, а також внаслідок ефекту ревальвації гривні логічно припустити, що в найближчі 1-2 місяці будуть характеризуватися низькою інфляцією (у разі відсутності яких-небудь непередбачених обставин)", - прогнозує голова ради НБУ.

Данилишин також зазначає, що в Україні інфляція прискорюється, починаючи з жовтня. З урахуванням значної частки імпорту у ВВП, багато чого буде залежати від динаміки курсу гривні. Якщо вересневі виплати за зовнішнім боргом (які попередньо оцінюються в 1,7 млрд. дол.) вдасться пройти без ускладнень, а для цього є достатні передумови, вплив курсового чинника на споживчу інфляцію не буде суттєвим, резюмує він.

Раніше в Нацбанку озвучили прогноз, згідно з яким в 2019 році інфляція скоротиться до 6,3%. Прогноз базової інфляції знижений до 5% в 2019 році з 8,7% у 2018 році, і не більше 4% в 2020-2021 рр.

Детальніше про інфляційні ризики в 2019 році читайте у статті Марії Репко "Сім завдань для НБУ, або Чого чекати в 2019 році від політики у фінансовому секторі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі