Бойко розповів, які нові аргументи будуть використані для суду з РУЕ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко у четвер, 16 вересня, виступаючи перед тимчасовою слідчою комісією (ТСК) у так званій справі про суперечний газ «РосУкрЕнерго», розповів, які нові аргументи будуть використані в Апеляційному суді з компанією, про які він заявляв раніше. Про це повідомляє кореспондент «Дзеркала тижня».

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко у четвер, 16 вересня, виступаючи перед тимчасовою  слідчою комісією (ТСК) у так званій справі про суперечний газ «РосУкрЕнерго», розповів, які нові аргументи будуть використані в Апеляційному суді з компанією, про які він заявляв раніше. Про це повідомляє кореспондент «Дзеркала тижня».

За словами Юрія Бойка, додатковими аргументами на суді проти РУЕ будуть фінансові нюанси угоди у 2009 році між НАК «Нафтогаз» і «Газпромом». Тоді Україна придбала 11 мільярдів кубометрів газу за 1,7 мільярда доларів.

Як зазначив міністр на четвертому засіданні ТСК, тепер НАК, виходячи з рішення виходячи рішення Стокгольмського арбітражу 8 червня, висуне зустрічну вимогу - повернення «Нафтогазу» 1,7 мільярда доларів, сплачених свого часу за газ.

У той же час голова ТСК Роман Зварич заявив, що має намір клопотати про надання членам комісії низки документів щодо даної справи. За його словами, мова йде, зокрема, про оригінал рішення Стокгольмського арбітражу англійською мовою, а також про 3 і 6 подань підготовлених від імені «Нафтогазу» компанією White & Case Стокгольмського суду.

Юрій Бойко у відповідь пообіцяв, що комісії будуть надані ці документи, якщо вони не визнані Службою безпеки України таємними у справі, за якою проходить екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко.

Таким чином, на сьогодні можна зробити висновок, що ТСК не має у своєму розпорядженні копій оригіналів документів, які покликана розглядати і які можуть внести ясніть у рішення Стокгольмського арбітражу.

При цьому Юрій Бойко запевнив, що простого списання 12,1 мільярда кубометрів газу з балансу «Нафтогазу» на користь РУЕ у будь-якому випадку не буде.

Нагадаємо, Шевченківський райсуд Києва визнав, що НАК зобов'язана повернути РУЕ 12,1 мільярда кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами. Рішення було винесено 13 серпня.

Суд розглядав претензії РУЕ до НАК, за якими 8 червня Стокгольмський арбітраж став на бік трейдера. «Трибунал постановив, що «Нафтогаз» порушив контракт 3/04, позбавивши «РосУкрЕнерго» доступу до 11 мільярдів кубометрів природного газу, які належать останньому», - йдеться в документі. Також там зазначено, що «Нафтогаз» винен РУЕ 184 мільйони доларів. Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт міжнародного арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні.

НАК зараз оскаржує рішення Шевченківського райсуду.

Тим часом, за даними «ДТ», Україна вже пропонує «Газпрому» два варіанти реалізації суперечного газу РУЕ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі