Бюджет Пенсійного фонду в 2020 році збільшиться лише на 2,2% – постанова

Поділитися
Бюджет Пенсійного фонду в 2020 році збільшиться лише на 2,2% – постанова © hyser.com.ua
Доходи ПФУ, згідно з планом, зростуть майже на 23%, витрати – на 2,2%.

Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду України на поточний рік на рівні 448,6 млрд грн, що на 2,2% вище аналогічного показника на 2019 рік. При цьому передбачено покриття дефіциту в 23,8 млрд грн з держбюджету, тоді як минулого року така стаття була відсутня.

Згідно з постановою Кабміну №22 від 24 січня, яку оприлюднено на урядовому порталі, власні доходи ПФУ в цьому році намічено збільшити на 22,8% – до 301,8 млрд грн.

Разом з тим кошти, сплачені банками за користування тимчасово вільними коштами Фонду, планується збільшити на 11,3% – до 144,9 млрд грн.

У бюджеті ПФУ на 2020 рік передбачено, що загальний обсяг його видатків зросте на 2,2% – до 448,4 млрд грн. Зокрема, планується збільшити видатки за рахунок власних доходів на 7,2% – до 325,4 млрд грн, у тому числі витрати на оплату послуг з виплати та доставки пенсійних коштів – на 57,2%, до 1,8 млрд грн.

При цьому очікується, що фінансування адміністративних витрат, пов'язаних з виконанням функцій, покладених на органи Фонду, збережеться на рівні 5,3 млрд грн.

Разом з тим намічено скоротити фінансування з держбюджету забезпечення виплат пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, на 0,6% – до 123 млрд грн.

Згідно з документом, залишок коштів на кінець поточного року передбачений на рівні 254,7 млн грн, тоді як залишок коштів на початок року був відсутній.

Нагадаємо, що 24 січня Кабмін затвердив буджет Пенсійного фонду.

Найбільша стаття держбюджету - дотації Пенсійного фонду (ПФУ), що перевищують 170 мільярдів гривень.

Як вийти з піке нарощування цього дефіциту ПФУ, керівники країни не знають. Проблема не тільки в різкому зменшенні робочої сили з-за еміграції або старіння нації, також різко падає кількість учасників системи соціального страхування. За оцінками Світового банку, кількість застрахованих становить лише 52% від кількості працездатних в Україні. Де решта? Навіть якщо половина з них виїхали на заробітки за кордон, виходить, що решта просто працюють в "тіні". А за пенсією прийдуть усі.

Докладніше читайте в статті "Успішно реформувати пенсійну систему можна. Розповідаємо, як" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі