Ціни на фрукти і ягоди в Україні зросли до історичного максимуму – УПОА

Поділитися
Лохина стане єдиною ягодою, ціни на яку в цьому році будуть нижче торішніх.

Ціни на основні фрукти і ягоди в Україні через несприятливі погодні умови в 2020 році істотно зросли порівняно з 2019 роком. Найбільше подорожчали суниця садова, черешня і яблуко, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Станом на початок червня найбільше зросли оптові ціни на суницю садову (полуницю) - в середньому в 2,6 рази. Головна причина, на думку фахівців УПОА, - вплив несприятливих погодних умов на врожай ягоди. Кілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня, знищили значну частину врожаю.

Майже так само різко, як і суниця, за даними УПОА, подорожчали черешня і яблуко. Серед причин - загибель основної частини врожаю черешні в результаті заморозків.

У той же час, відзначають в УПОА, ціни на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження їх врожаю в 2019 році.

Ціни на грушу за рік зросли на 30-35% і зараз на українському ринку можна знайти переважно імпортну грушу, кажуть в УПОА.

За даними плодоовочевої асоціації, з імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани. Фактично банан за рік подорожчав в середньому на 2-4% в оптовій торгівлі, що робить його найбільш доступним після яблука фруктом. Ціни на лимон зараз в середньому на 25% вище, ніж роком раніше, а на апельсин - на 40%. Попит на ці фрукти різко зріс в розпал пандемії коронавіруса, тому ціни на них також залишаються досить високими.

"Очікується, що найближчим часом на ринку України збільшиться пропозиція імпортного абрикоса з Туреччини, Узбекистану та Іспанії. На жаль, сади абрикоса в Україні також сильно постраждали від заморозків, урожай власних кісточкових фруктів буде вкрай низьким. Природно, що чекати низьких цін на абрикос в цьому сезоні також не доводиться", - повідомили в УПОА.

Через тиждень на ринок повинні почати надходити перші партії ранньої лохини з південних регіонів України. Лохина, за словами фермерів, також постраждала від заморозків, однак, за оцінками УПОА, введення у плодоношення великих площ лохини в цьому році має компенсувати фактор зниження врожайності.

"Тому загальна пропозиція цієї ягоди може навіть зрости. Відповідно, не виключено, що лохина стане єдиною ягодою, ціни на яку в цьому сезоні будуть нижче торішніх", - підсумували в асоціації.

Читайте також: В Україні похолодає і піде сніг

Повідомлялося, що період з січня по травень включно аграрний експорт склав $ 9,072 млрд, це на 2% або $ 180,3 млн більше, ніж у тому ж періоді 2019 року.

У зв'язку з вичерпанням квот Україна вимагає від ЄС переглянути розподіл квот на імпорт української продукції.

Детальніше про проблеми та ризики для українських аграріїв під час пандемії коронавірусу в світі читайте в статті Андрія Паливоди "Вмирати збирайся, а жито сій!".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі