Дефолт України: Гетманцев розповів про найімовірніший сценарій, до якого вже готуються

Поділитися
Ніхто зі сторін не зацікавлений у банкрутстві. 

Власники євробондів України хочуть, аби Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року (мова про суму до 0,5 млрд.дол. процентних платежів щорічно). На фоні цього деякі ЗМІ почали ширити інформацію, що Україна може оголосити дефолт після закінчення у серпні діючих боргових канікул. Але дефолту малоімовірний, вважає голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу").

«Вірогідність повноцінного дефолту, коли сторони взагалі не домовляться про реструктуризацію, на даному етапі є мінімальною», - вважає він.

Крім іншого, домовлятися з кредиторами допомагатиме МВФ, а ресурсом для погашення боргів у майбутньому стануть заморожені російські активи.

«Боргова угода із зовнішніми кредиторами є частиною програми МВФ, який має надати свою експертизу та «парасольку» для проведення таких перемовин. За програмою EFF, у 2024 – І кварталі 2027 рр. Україна має зекономити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 млрд. дол., в т.ч. 4,6 млрд. дол. у 2024 році», -  додав депутат.  

 

До того ж, немає зацікавленої сторони у дефолті. «Корисний дефолт» - це міф. До речі, перемовини щодо реструктуризації вже почались.

«Перемовини не будуть легкою прогулянкою – це факт, але не маю вони закінчяться угодою у найближчі місяці. Тому видихаємо, ні про який повноцінний дефолт мова зараз точно не йде», - констатував він.

Повідомлялось, що міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings оновило свій довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України. Аналітики агентства понизили рейтинг до "CC" з "CCC" з прогнозом - "негативний".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі