Денісова повідомила про критичний стан здоров'я одного з фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Поділитися
Денісова повідомила про критичний стан здоров'я одного з фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" © facebook.com
Омбудсмен наполягає на тому, що політв'язня не можна утримувати в СІЗО.

У фігуранта другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Джеміля Гафарова, якого незаконно утримують в СІЗО окупованого Сімферополя, критичний стан здоров'я, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. У зв'язку з цим вона звернулася до російського омбудсмена.

"Український політв'язень Джеміль Гафаров повинен бути негайно звільнений з-під арешту️ Кримський татарин, який має ІІ групу інвалідності та вже понад рік незаконно утримується в "ФКУ СИЗО 1 УФСИН России по Республике Крым и г. Севастополю", має критичний стан здоров'я", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що через наявні хронічні захворювання та появу болю в області грудної клітки, нирок та постійного високого тиску Гафарова не можна утримувати в умовах місць позбавлення волі. Денісова зазначила, що в СІЗО не забезпечують медичного обстеження політв'язня та не надають належної медичної допомоги.

"️Вважаю, що відповідно до положень статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації та Федерального закону РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ "Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации" наш співгромадянин потребує негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти", - додала омбудсмен.

Д️енісова невідкладно звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою подати до правоохоронних органів РФ клопотання про скасування тримання під вартою Гафарова.

"️Крім того, вимагаю вжити заходів з надання належного медико-санітарного забезпечення громадянину України, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020, та надати Джемілю Гафарову якісну лікарську допомогу", - додала Денісова.

Читайте також: Фігурант справи "Хізб ут-Тахрір" поскаржився на порушення прав і неналежні умови утримання в СІЗО

Ще взимку омбудсмен повідомляла про погіршення здоров'я Гафарова. За словами Денісової він скаржився на загострення хвороби нирок, проблеми зі шлунком, серцем і вухом. Крім того, українського політв'язня протягом трьох тижнів турбував постійний кашель.

Однак російські тюремщики тоді заявили про те, що політв'язню нібито не потрібна медична допомога. Щоправда , "суд" в анексованому Криму прийняв рішення видати Гафарову направлення на медогляд поза СІЗО. Подібні заяви окупантів Денісова назвала черговою маніпуляцією.

Джеміль Гафаров один з кримських татар, яких затримали під час масових обшуків і арештів в окупованому Сімферополі 27 березня. Росія звинувачує їх у "тероризмі" і "екстремізмі" за активну проукраїнську і громадянську позицію.

Обвинуваченими у цій справі проходять 25 активістів. При цьому місцеперебування Едема Яячікова невідоме – після обшуків й затримань він зник безвісти.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі