Держава нараховує пенсії і соцвиплати для 700 тисяч осіб, які лише числяться як переселенці

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Держава нараховує пенсії і соцвиплати для 700 тисяч осіб, які лише числяться як переселенці В Україні 700 тисяч "мертвих душ" - отримувачів соцвиплат
Міжвідомчий штаб і ООН нарахували переселенців на 700 тисяч менше, ніж стоїть на обліку в Мінсоцполітики.

Відсутність чіткої державної позиції щодо статусу людей, що проживають на окупованих територіях, а також провал Міністерством соцполітики створення Єдиного державного реєстру ВПО (внутрішньо переміщених осіб) створили підґрунтя для масштабних маніпуляцій і зловживань у сфері надання соціальної допомоги переселенцям.

Про це йдеться в статті Інни Ведернікової для DT.UA.

Як зазначає автор, Міжвідомчий координаційний штаб з питань соціальної допомоги переселенцям (куди входять серед інших представники МВС, СБУ і ДСНС), і Мінсоцполітики дають кардинально різні цифри про кількість переселенців.

Читайте також: "Пускати коріння крізь камінь — немає більше сил". Долі переселенців

На 31 березня 2016 р., за даними Міжвідомчого штабу, з тимчасово-окупованої території, а також із районів проведення АТО на інші території України переселено 1 млн 27 тис. 728 осіб.

Тижнем раніше, 21 березня 2016 р., Мінсоцполітики на своєму сайті також уточнив оперативну цифру взятих на облік переселенців, зафіксувавши 1 млн 747 тис. 457 людей. Різниця - понад 700 тис. душ.

"Міжвідомчий координаційний штаб узагальнює і публікує оперативну інформацію про ВПО, які прибули на підконтрольну Україні територію і, на їхнє звернення, були тимчасово розміщені регіональними штабами в регіонах України", - пише у своїй відповіді на інформаційний запит DT.UA заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Олег Мельчуцкий, який очолює згаданий штаб.

"Тим часом Мінсоцполітики, відповідно до постанови Кабміну України №509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб" від 1 жовтня 2014 р,. веде Єдину інформаційну базу даних про ВПО, до якої зараховані всі ВПО, котрі звернулися по відповідну довідку, у тому числі й ті, хто відмовився від тимчасового розміщення, а також ті, хто тимчасово виїжджає з території, непідконтрольної Україні, для отримання пенсії та інших соціальних виплат", - заявив Мельчуцкий.

"Зі слів керівника штабу можна зробити важливий висновок: 700 тис. переселенців, що становлять різницю в даних, - це саме ті самі люди, які, живучи на окупованих територіях, зареєстровані органами соціального захисту населення як переселенці. І, відповідно, отримують державні соціальні виплати, включно з пенсіями. Тому не зовсім зрозуміло, чому ця цифра абсолютно чітко корелює із заявленими Мінсоцполітики 400-900 тис. "шахраїв, які потрапили до списків переселенців". При тому що, повторюся, з відповіді Мельчуцького очевидно - їх туди внесли самі працівники відомства, підпорядкованого міністрові соціальної політики", - пише Ведернікова.

Крім того, автор наводить уточнюючі цифри Плану гуманітарного реагування ООН на грудень-2015-січень 2016 р. "Міністерство соціальної політики України зареєструвало 1,6 млн ВПО по всій країні. Усі ВПО потребують певного типу допомоги. Близько 800 тис -1 млн людей проживають постійно на підконтрольній Україні території, тоді як решта часто перетинають "лінію розмежування" і для цілей Плану гуманітарного реагування враховуються як ті, що проживають на непідконтрольній Україні території".

"Цю тезу, до речі, за нашою інформацією, міністр соцполітики України Павло Розенко у спільному з ООН протоколі засвідчити своїм підписом відмовився. Теж, очевидно, помітивши різницю. Бо був уже, як мінімум, два роки ознайомлений із цікавою математикою "пенсійного туризму", стоячи біля самих його витоків. Де, втім, стояв і керівник Міжвідомчого штабу Мельчуцький, підлеглий глави МВС. А отже, і сам міністр Аваков, під началом якого - не тільки ДСНС, а й Міграційна служба, що тісно працюють із Мінсоцполітики", - йдеться в статті.

еревірки Міністерством соцполітики та Службою безпеки розпочалися понад місяць тому, і, за заявою самого міністра, припинено виплати вже понад 400 тис. переселенців. Але цифра 1,7 млн переселенців на сайті міністерства залишається незмінною. Чому? Де "спільники терористів"? У чому ефективність перевірки і логіка офіційних заяв?", - пише Ведернікова.

Нагадаємо, як пише Ведернікова, міністр соцполітики Павло Розенко неодноразово говорив, що суми всіх соціальних платежів переселенцям, включаючи пенсії, становлять 30 млрд грн на рік, в той час коли дані, отримані DT.UA з Мінфіну, свідчать про те, що на переселенців у 2015 р. виплачено з бюджету 40,02 млрд грн.

Детальніше про те, куди поділися гроші, виділені на переселенців, і хто насправді їх отримує, читайте в статті Інни Ведернікової "Мертві душі і живі гроші" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі