Держава "залізе в кишеню" до приватних газодобувних компаній

Поділитися
Держава "залізе в кишеню" до приватних газодобувних компаній
У приватних компаній "позичать" на зберігання 50% видобутого газу за три з половиною місяці. При цьому механізмів розрахунку держави з приватниками в розпорядженні Кабміну немає. Такий захід прийнято вперше і, очевидно, свідчить про труднощі, які виникли в сезон закачування.

Кабінет міністрів зобов'яже приватні газовидобувні компанії в період з 1 липня по 15 жовтня 2013 року надавати 50% видобутого газу державі на зберігання до осені в підземні сховища газу (ПСГ).

Відповідне розпорядження уряд ухвалив 19 червня, проте його текст ще не опублікований.

Згідно з документом, компанії зможуть забрати закачаний газ для продажу споживачам в осінньо-зимовий період. Проте в документі не згадуються такі питання, як оплата транспортування та послуг зі зберігання сировини, закачування газу в ПСГ, а також підйом зі сховищ.

Необхідність прийняття даного розпорядження міністр енергетики Едуард Ставицький у тексті документа пояснює нерівномірним використанням газу споживачами України. "Прийняття документа дозволить забезпечити стабільність газового ринку України та гарантоване забезпечення природним газом населення, бюджетних установ і організацій, а також інших споживачів", - йдеться в документі.

За підрахунками міністра, розпорядження дозволить закачати в ПСГ додатково близько 1 млрд куб. м газу.

За останні три роки спостерігається спад в обсягах закачування газу в ПСГ. Якщо на 15 квітня 2011 р. запаси становили 10,8 млрд куб. м газу, то на 15 квітня 2013 р. - всього 6,5 млрд. Джерело в Міненерговугілля повідомило, що в попередні роки у сезон закачування в ПСГ надходило близько 3 млрд куб. м, в 2013 р. - приблизно 1,5 млрд куб. м.

Як повідомив газеті "Капітал" один з колишніх топ-менеджерів НАК "Нафтогаз України", подібний захід прийнято вперше і, очевидно, свідчить про труднощі, які виникли в сезон закачування. "У них з початку сезону закачано десь 4,5 млрд куб. м із запланованих 18 млрд. Передбачається закачати ще 8 млрд кубометрів імпортного газу і близько 4 млрд куб. м газу, видобутого державною компанією "Укргазвидобування". Газ приватників повинен перекрити відсутній обсяг", - пояснив співрозмовник.

Згідно з прогнозним балансом, закачування газу в ПСГ планується на рівні 8,4 млрд кубометрів, з яких 5,5 млрд повинен скласти газ власного видобутку.

- Україна не поспішає закачувати російський газ у свої сховища

У той же час він зазначив, що в документі нічого не сказано про оплату послуг з доставки газу в сховища, закачування, зберігання, підняття з ПСГ і доставки споживачам. "Автори документа навряд чи планували, що за все це буде платити "Нафтогаз України"... та він і не повинен цього робити, оскільки ресурс - не його. Очевидно, за все доведеться платити приватникам, які і так отримують 50 % своїх оборотних коштів на 3,5 місяця", - зазначило джерело.

Крім того, приватні газодобувачі стикаються з певним ризиком - ціни в IV кварталі, коли пропозиція на ринку збільшиться, можуть піти вниз, що також ніхто не поспішає компенсувати. У російському "Газпромі" ситуацію із закачуванням в ПСГ не коментують, проте зазначають, що ця сфера - "предмет пильної уваги" російського монополіста і періодично обговорюється з українською стороною.

У трьох видобувних компаніях, з представниками яких спілкувався Forbes, вважають, що ці витрати ляжуть на їхні плечі.

Топ-менеджер нафтової компанії, яка входить в першу п'ятірку за обсягами видобутку, сумнівається, що "Укртрансгаз" виконає свої зобов'язання після закінчення дії розпорядження. "На ринку може скластися ситуація, коли сотні компаній будуть битися за право забрати у оператора свій газ - це призведе до обвалу цін", - говорить він.

Ухвалення розпорядження призведе до судових позовів газодобувних компаній до Кабінету міністрів, переконаний старший радник юридичної компанії CMS Camerom McKeena Віталій Радченко. "Дане розпорядження суперечить одразу кільком статтям закону "Про ринок природного газу України", які торкаються зобов'язань із забезпечення добросовісної конкуренції, недопущення дій, які можуть призвести до збитків приватних компаній, - пояснює Радченко. - У законі також йдеться, що газ приватних компаній може йти на потреби населення тільки у виняткових випадках. Тож, в учасників ринку є підстави для того, щоб оскаржити розпорядження". !zn

Читайте також:

Vanco повернули ліцензію на розробку чорноморського шельфу, відібрану урядом Тимошенко

Холдинг Новинського купує "Укргазвидобуток" і "Газенергія"

Шуфрич звинуватив Ставицького у вимаганні 30% частки ПРАТ "Нафтогазвидобування"

Ахметов взяв під контроль скандальну "Нафтогазвидобування", що належала Шуфричу і Рудьковському

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі