Держлісагентство створило електронний реєстр лісорубних квитків

Поділитися
Держлісагентство створило електронний реєстр лісорубних квитків Запущено пілотний проект реєстру
Це реєстр дозвільних документів, які дають право здійснювати господарську діяльність, пов'язану із заготівлею деревини, який буде працювати онлайн

Держлісагентство запустило пілотний проект реєстру дозвільних документів на право здійснювати діяльність, пов'язану з заготівлею деревини. Реєстр лісорубних квитків покриває всю Україну.

Державне агентство лісових ресурсів (Держлісагентство) України запустило пілотний проект електронного реєстру лісорубних квитків, повідомив генеральний директор лісогосподарського інноваційно-аналітичного центру (ЛІАЦ) Держлісагентства Віктор Мельниченко.

"Це реєстр дозвільних документів, які дають право здійснювати господарську діяльність, пов'язану із заготівлею деревини. Ми зібрали всі дані в одному місці й почали робити їх доступними для громадськості близько місяця тому", - повідомив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За словами Мельниченка, в зазначеному реєстрі станом на 16 жовтня оприлюднено інформацію про 27 тис. виданих дозвільних квитків на заготівлю деревини.

Крім того, ЛІАЦ презентував онлайн-карту рубок, яка також працює в пілотному режимі і поширюється на три області - Чернігівську, Полтавську, Рівненську.

"Систему графічного відображення рубок на карті України на сьогодні ми відпрацьовуємо на трьох пілотних областях. Місяць, як ми почали закачувати карти. Наразі вирішуємо низку технічних питань. До кінця року плануємо поширити проект на всю Україну для підприємств Державного агентства лісових ресурсів", - зауважив Мельниченко.

Крім того, в планах лісогосподарського інноваційно-аналітичного центру - запуск реєстру лісових квитків на промисловий збір ягід, грибів, меду, лікувальних трав, який перебуває на фінальній стадії розробки.

Голова ЛІАЦ зазначив, що очікує від Верховної Ради розгляду й ухвалення низки законодавчих ініціатив, які дадуть змогу поширити систему електронного обліку деревини, реєстр лісорубних і лісових квитків, онлайн-карту рубок на всіх постійних лісокористувачів, які також здійснюють заготівлю деревини, незалежно від підпорядкування.

Лісорубний квиток - дозвіл на заготівлю деревини. Містить інформацію про місце та обсяг заготівлі. Документ видають обласні управління лісового та мисливського господарства при Держлісагентстві.

Загальна площа лісових ділянок України становить близько 10,4 млн га. Лісистість країни становить 15,9%.

У підпорядкуванні Держлісагентства - 7,6 млн га лісів (73% Лісового фонду України).

Нагадаємо, Верховна Рада заборонила експорт необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. Мораторій введено строком на 10 років. У 2018 році Верховна Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів.

Як пише для DT.UA Юлія Самаєва, на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини. У Євросоюзі з 2013 р. діє Регламент ЄС, що встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС, - EUTR. Однак дослідження Earthsight показує, що цей закон не працює, і деревина незаконного походження систематично потрапляє на ринки ЄС.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Озеленення" Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі