Боргове навантаження на бюджет за півроку збільшилося до 47,459 млрд грн

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У результаті значних державних запозичень, які в 2,7 раза перевищили витрати на погашення держборгу, девальвації гривні та надання держгарантій боргове навантаження на бюджет за півроку збільшилося до 47,459 млрд грн.

Рахункова палата України підвела підсумок виконання державного бюджету протягом першого півріччя. Як зазначено у її звіті, державний і гарантований державою борг за цей час виріс на 11% (47,459 млрд грн), досягнувши 459,9 млрд грн.

При цьому державний борг за 6 місяців збільшився на 40,833 млрд грн до 364,3 млрд грн; гарантований державою борг - на 6,626 млрд грн до 115,445 млрд грн.

У структурі заборгованості 304,799 млрд грн - зовнішній борг і 174,955 млрд грн внутрішній борг. В основному збільшення відбулося за рахунок зростання зовнішнього боргу - на 28,5 млрд грн, внутрішній - «роздувся» на 19,4 млрд грн.

«У структурі державного і гарантованого боргу частина зовнішньої заборгованості хоч і зменшилася на 0,5 пункту, проте залишилася найбільш суттєвою - 63,5%, що є валютним ризиком», - йдеться в звіті Рахункової палати.

Враховуючи нестабільність на зовнішніх ринках і щоб уникнути кризових боргових ситуацій, необхідно скоротити зовнішні запозичення і законодавчо обмежити рівень як державного, так і гарантованого державою зовнішнього боргу, відзначають аудитори.

У Рахунковій палаті зазначають: витрати на обслуговування і погашення держборгу в другому півріччі склали 53,6 млрд грн. При цьому найбільша частина виплат за держборгом запланована на грудень 2011 року.

При цьому в Рахунковій палаті зазначають: витрати на обслуговування і погашення держборгу в другому півріччі склали 53,6 млрд грн. При цьому найбільша частина виплат за держборгом запланована на грудень 2011 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі