ЄС розглядає введення з 2014 року податку на фіноперації. Ціна питання - 57 млрд євро на рік

Поділитися
© Getty Images
Єврокомісія подала пропозиції про введення податку на фінансові операції, який може набути чинності в 2014 році, повідомило агентство Bloomberg.

Як очікується, надходження від цього податку можуть скласти близько 57 млрд євро на рік.

Передбачається, що оподатковуватися будуть фінансові транзакції у 27 країнах Євросоюзу, при цьому ставка податку на операції з акціями та облігаціями складе 0,1%, з деривативами - 0,01%.

Введення податку торкнеться банків, інвесткомпаній, страховиків, пенсійних фондів, фондових брокерів і хедж-фондів, а також інших типів фінансових компаній, йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Передбачається, що приватні особи і представники малого бізнесу будуть звільнені від сплати податку на фінансові операції. Тим часом витрати банків, пов'язані зі сплатою цього податку, не будуть надмірно високими: наприклад, при угоді з акціями на суму 10 тис. євро сума податку складе лише 10 євро.

"Введення податку буде гарантувати, що фінансовий сектор здійснює справедливий внесок у програму бюджетної консолідації", - наголошується у повідомленні Єврокомісії.

Країни ЄС обговорять пропозиції Єврокомісії, перш ніж план буде представлено на розгляд членів G20 на саміті у листопаді.

Оцінка можливих наслідків введення податку на фіноперації передбачає довгостроковий негативний вплив на економіку регіону в розмірі 0,5% ВВП. Новий податок негативно позначиться на поведінці учасників ринку і моделях бізнесу представників фінансового сектора, включаючи високочастотну і автоматизовану торгівлю, відзначають в Єврокомісії.

Попередні пропозиції про введення податку на фіноперації, висунуті Єврокомісією у 2010 році, не отримали підтримки країн-членів ЄС.

Фінансові компанії відзначають, що наслідки введення податку для економіки будуть негативними, оскільки банки почнуть перекладати збільшені витрати на клієнтів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі