Фінстабільність у разі скасування націоналізації "Приватбанку" буде утримано – НБУ

Поділитися
Фінстабільність у разі скасування націоналізації "Приватбанку" буде утримано – НБУ © brandstory.com.ua
Рожкова водночас зауважила, що таке рішення стане негативним сигналом для інвесторів й ускладнить роботу НБУ.

Нацбанк України визнає "Приватбанк" неплатоспроможним, у випадку судового рішення щодо скасування націоналізації. Про це заявила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, зазначивши, що фінансову стабільність при цьому буде утримано.

"Якщо буде скасована націоналізація, це означає двосторонню реституцію, тобто відміну всіх інших дій, які були зроблені після націоналізації, включаючи докапіталізацію банку, унаслідок чого банк втратить капітал та визнається неплатоспроможним. Всі наступні кроки ми будемо координувати з урядом", - цитує Рожкову hromadske.

За її словами, наразі ніяких прогнозів щодо рішення суду немає, але у разі негативного рішення НБУ має план й утримає фінансову стабільність.

"Це буде трошки складніше, це буде негативним сигналом для інвесторів… і це ускладнить нашу роботу в принципі, але це не зруйнує нашу фінансову стабільність та співпрацю з МВФ", - стверджує заступниця голови НБУ.

Крім того, вона додала, що міжнародні партнери України розуміють, що судова гілка влади є незалежною і впливати на неї ані уряд, ані Нацбанк не можуть. Однак там наполягають на тому, аби держава зробила максимум для збереження фінансової стабільності та повернення виведених з "Приватбанку" коштів вкладників.

Повідомлялося, що 19 грудня Шостий апеляційний адмінсуд розгляне скаргу держави на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня про скасування націоналізації "Приватбанку".

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні знакових проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше про значення результатів цих засідань для України і необхідність пошуку політичних рішень проблеми читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Час рубати!" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі