Fitch дещо погіршив прогноз рейтингів України

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Рейтингове агентство Fitch Ratings у середу погіршило прогноз довгострокових рейтингів дефолту емітента (РДЕ) України у національній та іноземній валюті, що знаходяться на рівні "B", з "позитивного" ​​до "стабільного". Про це йдеться в повідомленні агентства у середу, 19 жовтня.

Окрім того, Fitch підтвердило як довгострокові, так і короткострокові РДЕ на рівні "B" і країнову стелю України також на рівні "B".

"Баланс ризиків, що загрожують Україні, у даний час, після збільшення вартості залучення позикових коштів за кордоном і супутніх цьому побоювань щодо іноземного фінансування, а також на тлі прогнозованого уповільнення світового зростання, краще відображається "стабільним" прогнозом", - заявив директор аналітичної групи Fitch щодо суверенних рейтингів Чарльз Севіль.

"Позитивний" прогноз було привласнено рейтингам України у липні 2011 року, проте відтоді Fitch переглянуло прогнози зростання світового ВВП, а неприйняття ризику інвесторами призвело до зниження курсів валют багатьох emerging markets до долара США, відзначається у прес-релізі.

У вересні золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) скоротилися на $3 млрд, або на 8%, - до $35 млрд, що лише трохи перевищує обсяг резервів на кінець 2010 року. Тиск на резерви України робить збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу країни, який, як очікується, досягне 4,5% ВВП в 2011 році при раніше запланованих 3,5% ВВП, передбаченого домовленостями Києва і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Важливим чинником збільшення дефіциту у порівнянні із прогнозним рівнем є очікуваний збиток державної нафтогазової компанії "Нафтогаз України", який, ймовірно, складе 1,5% ВВП, що пов'язано у першу чергу з відсутністю коригування тарифів на постачання газу фізичним особам.

Відновлення кредитування з боку МВФ допоможе Україні виконати фінансові зобов'язання з погашення зовнішнього держборгу у 2012 році, коли у тому числі настануть терміни виплати значного обсягу раніше виданих фондом кредитів.

Ще у липні 2010-го Fitch підвищив рейтинг України з В-до В. Підвищення рейтингів агентство пояснило домовленістю України з Міжнародним валютним фондом про надання в рамках угоди stand by кредиту на суму 14,9 млрд доларів, яка, на думку агентства, зміцнює впевненість у політичній і фінансовій ситуації у країні, а також зменшує ризики макроекономічної і фінансової нестабільності.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі