"Газпром" вже не готовий давати Україні просто знижку, Кремль хоче більшого - внутрішній ринок

Поділитися
"Газпром" вже не готовий давати Україні просто знижку, Кремль хоче більшого - внутрішній ринок
Київ має намір домогтися від "Газпрому" зниження ціни на газ до $ 250-260 в обмін на консорціум на базі української ГТС. Однак сам по собі консорціум вже не цікавить Росію - там кажуть, що пропозиція української сторони "має бути пакетною", аж до допуску "Газпрому" на внутрішній ринок українських споживачів і спільного видобутку газу.

Росія пообіцяла Україні в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом відновити переговори щодо перегляду газового контракту 2009 року, заявив у неділю прем'єр-міністр Микола Азаров.

У Міненерго України офіційно ситуацію не коментують. Джерело в міністерстві розповіло, що переговори поновилися на тлі відмови України від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Зараз наша позиція - це зниження ціни до $ 250-260 за тис. кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд куб. м на рік", - пояснив співрозмовник. За його словами, Україна також готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС, повідомляє "Коммерсантъ-Україна".

Нагадаємо, що переговори про зниження ціни газу уряд України веде з 2010 року. Як повідомляв раніше посол Росії в Україні Михайло Зурабов, в кінці минулого року сторони фактично домовилися про створення газотранспортного консорціуму з одночасним зниженням ціни палива до $ 250 за тис. кубометрів. Проте пізніше Росія поставила додаткові умови - вихід України з Європейського енергетичного співтовариства і прийняття законів, які дозволяють приватизувати ГТС. Це призвело до зриву переговорів вже у травні.

Росія вже давно обіцяє українській владі зрушити газові переговори з мертвої точки. При цьому сам Азаров неодноразово звинувачував РФ у невиконанні обіцянок щодо перегляду газового контракту.

У прес-службі "Газпрому" офіційно пропозиції української сторони також не коментують.

Проте джерело, знайоме з ходом переговорів, зазначило, що одного консорціуму для зниження ціни газу сьогодні буде недостатньо.

"Один консорціум навряд чи когось вже зацікавить. Співробітництво повинно проходити у більш широкому форматі, пропозиція української сторони має бути пакетною. Мова може йти про консорціум, участь у спільних проектах з видобутку газу і допуск "Газпрому" до кінцевих споживачів палива", - пояснив співрозмовник.

ТАКОЖ: "Нафтогаз" і "Газпром" хочуть разом видобувати нафту на шельфі ще до встановлення водних кордонів

Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик вважає, що в України досить високі шанси домовитися з Росією про зниження ціни газу вже найближчим часом. "Газові переговори завжди проходили швидше у політичній площині, і зараз саме політичні перешкоди для домовленостей знято",- зазначає він.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук каже, що головне питання переговорів - це терміни нової угоди. "Термін дії попереднього договору, який було підписано в 2009 році, закінчується в 2019 році, і тоді Росії все одно доведеться переглянути ціну газу. Тому новий договір має бути довгостроковим і закріплювати нову, низьку ціну газу як мінімум на найближчі десять років", - вважає Корольчук.

Між тим в агентстві Fitch Ratings у п'ятницю заявили, що вважають малоймовірним зниження ціни газу для України найближчим часом. "Fitch не очікує у короткостроковій перспективі будь-якої підтримки з боку Росії, фінансування або більш низьку ціну газу, які допомогли б Україні посилити економічну політику і подолати зовнішні фінансові виклики", - відзначили в агентстві.

Нагадаємо, раніше на початку жовтня російський президент Володимир Путін заявив, що російські банки оформили Україні черговий кредит на $ 750 млн, а "Газпром" допоміг Україні закачати необхідний газ у підземні сховища (ПСГ) зі знижкою - по $ 260 за тис. кубометрів. Пізніше глава російської монополії Олексій Міллер пригрозив перевести "Нафтогаз" на передоплату через прострочення платежу за серпень. Заяву було зроблено за місяць до саміту Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС. "Нафтогаз" не зміг заплатити і став "переписувати" закуплені Україною в жовтні обсяги на Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа, обмінюючи їх на свій газ у ПСГ. У "Газпромі" сприйняли зниження запасів "Нафтогазу" у ПСГ як порушення домовленостей про транзит у Європу і компанії виставили рахунок на всі обсяги жовтня. "Нафтогаз" відмовився купувати російський газ до кінця року. В середині листопада "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за підсумками минулих у Москві переговорів все-таки підписали акт прийому-здачі газу за жовтень, що став предметом конфлікту. Українська монополія намагалася переконати "Газпром" в тому, що значна частина з поставлених у жовтні в Україну 3,2 млрд кубометрів палива належить Ostchem. Пізніше "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 млрд кубометрів газу у жовтні. !zn

Читайте також:

Україна за 3 роки навіть не спробувала оскаржити газові контракти Тимошенко

Медвєдєв не знайшов зв'язку між євроінтеграцією України і складнощами у газовій сфері між Москвою і Києвом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі