Кабмін змінив принцип формування ціни на газ для населення

Поділитися
Кабмін змінив принцип формування ціни на газ для населення © Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд обмежив ціну продажу газу середньоарифметичним значенням ціни газу на нідерландському хабі TTF.

Кабінет міністрів України обмежив ціну продажу "Нафтогазом України" природного газу населенню і теплокомуненерго середньоарифметичним значенням ціни газу на нідерландському хабі TTF. Про це йдеться у відповідній постанові уряду.

"З 1 січня 2020 року НАК "Нафтогаз України" здійснює продаж/купівлю природного газу ... за цінами, що встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вище рівня, який, зокрема враховує середньоарифметичне значення фактичних цін природного газу на наступну добу поставки газу на нідерландському газовому хабі ..., різницю (спред) між ціною на хабі TTF і кордон України, а також тариф на послуги з транспортування газу для точки входу в Україну...", - йдеться в документі.

Тобто з 1 січня 2020 року ціна закупівлі природного газу за спецобязательствам не може бути вище ціни її продажу у відповідності з вищевказаними умовами плюс торгова надбавка НАК на рівні 1,917% від цієї ціни.

Раніше Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель анонсував зниження цін на газ. За його словами, підписання договору з "Газпромом" дозволило стабілізувати ситуацію на ринку, а, відповідно, є всі позитивні фактори для зменшення цін. "Це стало можливо через фіксацію мінімальних обсягів прокачування газу в транзитному договорі. Щодня "Газпром" повинен прокачувати не менше 178 млн куб м. Фактично до 22 січня було прокачано лише 47% від оплачених обсягів", - повідомив він.

В січні ціни на газ в платіжках українців знизились на 12%. Однією з причин зменшення ціни є тепла зима 2019-2020 роки. При цьому "Нафтогаз" погрожує у лютому зупинити опалення 37 боржників-виробників тепла.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі