Касові апарати зобов'яжуть встановлювати всіх і всюди

Поділитися
Касові апарати зобов'яжуть встановлювати всіх і всюди Уряд хоче зобов'язати всі продажі робити через касу
Навіть торговці на "блошиних ринках" повинні будуть мати касовий апарат

Новий уряд вирішив реанімувати економіку випробуваним способом: ввести касові апарати не тільки для великих стаціонарних точок, але і взагалі повсюдно. Така ініціатива не нова (правда, крім ринків - нинішній уряд пішов далі) здійснювалася ще в 2013 році при Азарові, але остаточно впроваджена не була - економісти побачили в ній загрозу для існування досить нестабільного в нашій країні малого бізнесу.

Фізичні особи, які торгують уживаними товарами, змушені будуть використовувати касові апарати.

Про це йдеться в проекті закону 1053-1 про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), який Рада ухвалила в першому читанні.

Згаданий проект закону внесли депутати від "Слуги народу" Олексій Леонов та Дар'я Володіна. Проте документ розроблявся в тому числі командою Міністерства фінансів.

Законопроект вносить зміни до переліку осіб, які повинні застосовувати РРО ("касові апарати" - ЕП).

Зокрема, норма, яка стосується "уживаних товарів" - це зміни до статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі,
громадського харчування та послуг".

В статті 9 закону зазначається, в яких випадках можна не використовувати РРО та/або програмні РРО. У свою чергу, законопроект 1053-1 розширює список виключень для цієї статті, додавши туди "уживані товари".

Повний текст саме цієї норми в проекті прописаний так:

"Стаття 9. Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються:

9) при здійсненні фізичними особами торгівлі продуктовими або промисловими товарами (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; уживаних товарів) за готівкові кошти на ринках".

Із тексту незрозуміло, на кого саме ця норма буде розповсюджуватись, але коло продавців уживаних товарів доволі велике.

В ДФС на уточнюючі запитання ЕП не відповіли. В прес-службі Міністерства фінансів заявили, що зможуть відповісти після засідання Комітету Верховної
ради з питань фінансів, податків та митної політики, на якому планується розглянути пакет "податкових" законопроектів.

З тексту незрозуміло, на кого саме ця норма буде поширюватися, але коло продавців старих товарів досить велике, і це, крім іншого, в тому числі не тільки підприємці.

Як відомо, 10 вересня народні депутати проголосували за пакет законів про використання касових апаратів (РРО) у торгівлі - для фізосіб-підприємців з оборотом до 1 мільйона гривень на рік встановлюється перехідний період до 2021 року.

З 1 січня 2021 року Фопи на єдиному податку 2-4 груп будуть зобов'язані використовувати РРО або ПРРО - ці правила, як і раніше, будуть стосуватися суб'єктів господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, які розраховуються в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг).

Раніше повідомлялося, що Державна фіскальна служба включила до держреєстру реєстраторів розрахункових операцій (РРО) вісім експериментальних програм, які можуть допомогти замінити традиційні касові апарати і використовувати замість їх смартфони і планшети.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі