Кілометр дороги в Україні коштує $5 млн, – "Укравтодор"

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Будівництво кілометра автодороги в Україні коштує в середньому $5 млн. Про це розповів заступник голови "Укравтодору", голова комісії з реорганізації Держслужби автомобільних доріг Євген Прусенко в ефірі Радіо "Свобода".

"Дорога першої категорії, яка має чотири смуги руху, по дві в обох напрямках, коштує орієнтовно $5 млн доларів, тобто десь 40 млн грн. Якщо там більше штучних споруд, може бути трохи дорожча, якщо це дорога у відкритій місцевості, вона може бути дешевшою", – зазначив Є.Прусенко.

За словами заступника голови "Укравтодору", в Польщі середня вартість кілометра такої дороги становить 6-8 млн євро, у Німеччині – 9-10 млн євро.

"Головна різниця – у вартості робочої сили, тому що, наприклад, за вартістю бітуму ми вже майже зрівнялися з Європою. Техніка працює та сама, технології ті самі. Кам’яні матеріали у Європі трохи дорожчі", – сказав Є.Прусенко.

Він також спростував інформацію про те, що частина матеріалів, які закуповуються для будівництва доріг, в Україні використовуються не за призначенням.

"У нас десятки перевіряючих органів, які контролюють, щоб усе використовувалося за призначенням", – наголосив заступник голови "Укравтодору".

Як писало ZN.UA, на думку експертів, стимулювати залучення інвестицій у розвиток інфраструктури України може державно-приватне партнерство. Зокрема, це може бути механізм концесії, при якому держава, володіючи тими чи іншими активами, віддає їх приватним компаніям у тимчасове використання.

Разом з тим, як свого часу зазначав віце-премєр Борис Колесніков, концесії доріг Україні не бачити, поки зарплати в країні нижчі $1 тис.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі