Київський бронетанковий завод купував у підставної фірми власні запчастини

Поділитися
Київський бронетанковий завод купував у підставної фірми власні запчастини
На "фінансову операцію" із постачання власних і вже використовуваних запчастин витратили 9 мільйонів гривень.

Державне бюро розслідувань підозрює керівництво ДП "Київський бронетанковий завод" в привласненні коштів через угоди з ТОВ "Торгів дім "Партсет" щодо ремонту та закупівлі деталей для бронетранспортерів на суму 9,14 млн грн. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва, пишуть "Наші гроші".

Як встановило слідство, в рамках оборонного замовлення Міністерство оборони уклало з "КБТЗ" угоду на постачання армії бронетранспортерів БТР-3ДА. Для цього, на початку липня 2018 року завод уклав договір підряду з "Торговий дім "Партсет". На його виконання під виглядом стендових випробувань було проведено ремонт та косметичне відновлення 35-ти колісних редукторів та 12 мостів до бронетранспортерів, які вже були у використанні.

Через чотири тижні "КБТЗ" підписав "Торговий дім "Партсет" тепер вже договір поставки комплектуючих до БТР-3ДА на загальну суму 9,14 млн грн. На виконання договору фірма поставила під виглядом нових запчастини та комплектуючі, які були відновлені перед тим на території київського заводу. А саме – 35 колісних редукторів та 12 мостів до бронетранспортерів.

Слідство стверджує, що крім того, що комплектуючі вже були в використанні, вони ще й не відповідали технічним вимогам та були поставлені по завищеним цінам.

Для переведення грошей в готівку "Торговий дім "Партсет" відобразило податковій звітності придбання товарів у підприємств з ознаками "транзитності", а саме: ТОВ "ЛКО Груп", ТОВ "Кауса", ТОВ "Дебат", ТОВ "Скрол буд".

В суді слідчий клопотав про доступ до банківських рахунків "ТД "Партсет" в АТ "Райффайзент Банк Аваль" у Києві, і суд це клопотання задовольнив.

З іншої ухвали Печерського райсуду Києва відомо, що 6 червня ДБР провело обшуки "КБТЗ", де знайшла частину комплектуючих, які були закуплені по контракту з "ТД "Партсет". Нині це обладнання заарештоване.

"ТД "Партсет" було зареєстроване в Києві в 2015 році як ТОВ "Оптімалбуд". Теперішню назву фірма отримала за два місяці до угод з київським оборонним підприємством. Тоді ж її власником став Борис Рожановський, але через декілька тижні фірму переписали на нинішнього її власника та директора Івана Николенка, який прописаний в столичному гуртожитку.

З листопада 2015 року керує "КБТЗ" Вадим Шкавро, який раніше вже очолював завод в 2011-2013 роках. За 2018 рік він задекларував 1,03 млн грн. зарплатні, готівкою зберігає $ 30 тис. Також Шкавро задекларував, що позичив у Володимира Махна $ 150 тис.

Зазначимо, що у 2017 році військові прокурори інкримінували зловживання службовим становищем низці посадових осіб ДП "Київський бронетанковий завод", в результаті дій яких для виготовлення корпусів бронетранспортерів була використана не передбачена конструкторською документацією сталь з низькою стійкістю.

Докладніше про необхідність реформування системи оборонних замовлень читайте у статті Світлани Зварич ""Оборонка" чекає наказів" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі