Коболєв не бачить сенсу подовжувати транзитний контракт з "Газпромом"

Поділитися
Коболєв не бачить сенсу подовжувати транзитний контракт з "Газпромом" © uacrisis.org
Контракт можливий тільки за європейським правом і лише з новим оператором – МГУ.

Глава НАК "Нафтогаз України"Андрій Коболєв не бачить сенсу і вигоди для країни продовжувати транзитний контракт з російським "Газпромом" на діючих умовах. Оскільки з 30 жовтня "Нафтогаз" повинен буде передати управління українською ГТС "Магістральним газопроводах України". Про це він заявив в ході 5-го українського газового форуму".

"Мені важко уявити, чому новій компанії (оператор ОГТСУ - ІФ), чому українській стороні може бути цікаво продовження старого контракту. Якщо російська сторона каже, що вони хочуть якісь короткі умови, інші обсяги, тоді логічно з нашого боку зайняти позицію, і ми її займаємо, що це має бути лише новий контракт, тільки по європейському праву, тільки з новим оператором ("Магістральні газопроводи України"(МГУ) – ред.)", - сказав він.

Коболєв нагадав, що новий український оператор вже передав російській стороні проект міжоператорської угоди (interconnection agreements), який регулює питання приєднання мереж.

"Як тільки ці документи будуть підписані, наступним кроком ми зможемо обговорювати доступні потужності, скільки потужностей необхідно "Газпрому", на який термін, які можуть бути тарифи. Тому я не бачу іншого шляху, і я не бачу для української сторони ніякого сенсу йти на якісь інші сурогатні варіанти. Навіщо? Який сенс?", - додав він.

Нагадаємо, що раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що "Газпром" підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо та до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому випадку "Газпром" готовий продовжити діючий контракт на прокачування газу.

На зустрічі в Брюсселі 19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Наступний раунд переговорів заплановано на кінець жовтня.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Детальніше про попередню зустрічі, що відбулася 21 січня, і переговорні позиції сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі