Компанія зі США пригрозила Кабміну судом через нафтогазове родовище в Чорному морі

Поділитися
Компанія зі США пригрозила Кабміну судом через нафтогазове родовище в Чорному морі Конкурс на розробку ділянки "Дельфін" було оголошено урядом у квітні цього року © Neftegaz
У Frontera Resources вважають, що український уряд порушив закон при проведенні конкурсу, переможцем якого оголосили компанію ексдепутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова.

Американська компанія Frontera Resources збирається оскаржити в суді результати конкурсу на розробку "Дельфіна" - найбільшого нафтогазового родовища на шельфі Чорного моря. Переможцем конкурсу Кабмін оголосив компанію Trident Black Sea , співвласником якої є колишній депутат Державної Думи Росії Ілля Пономарьов, передає "Радіо Свобода".

"У разі, якщо конкурс УРП (конкурс на укладення угоди про розподіл продукції - Ред.) на ділянку "Дельфін" не буде анульовано, Frontera Resources залишає за собою право звернутися до суду. На наш погляд, процес підготовки конкурсу та його проведення йдуть в розріз із міжнародною практикою", - заявив засновник Frontera Resources Заза Мамулаішвілі.

На його думку, конкурсна комісія "порушила процедуру проведення конкурсу, зокрема, оцінки заяв учасників, визначену законом України "Про угоди про розподіл продукції". Йдеться про недотримання термінів подачі пропозицій уряду.

У компанії заявили, що міжвідомча конкурсна комісія мала надати Кабміну висновки та пропозиції щодо визначення переможця не пізніше 13 липня. У свою чергу, Кабмін має договір з компанією-переможцем протягом двох місяців.

Однак переможець конкурсу був оголошений із двотижневою затримкою – 26 липня. Ним стала компанія Trident Black Sea, власником частини якої є колишній російський депутат Ілля Пономарьов.

У потенційних інвесторів було 60 днів на подачу заявок. Учасники конкурсу погодилися взяти на себе такі інвестиційні зобов'язання: вкласти 1,5 млрд гривень у розвідку родовища, приступити до розробки як мінімум п'яти свердловин протягом перших п'яти років, а державна частка прибуткової продукції має складати не менше 11%.

У коментарі "Радіо Свобода" Пономарьов повідомив, що Trident Black Sea готова вкласти 1 млрд доларів у розробку ділянки. Він також заявив, що Trident Black Sea може отримати державний захист Сполучених Штатів у випадку російської агресії.

Пономарьов, якому президент Петро Порошенко надав українське громадянство у травні цього року, запевнив, що відмовився від громадянства РФ.

Нагадаємо, 12 квітня 2019 року Кабінет міністрів оголосив конкурс на розробку вуглеводнів в межах ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря на умовах СРП. Термін дії угоди - 50 років. Згідно з умовами конкурсу, термін подачі заявок на участь в ньому становив 60 днів, що на 30 днів менше терміну, передбаченого для подачі заявок на конкурс із дев'яти ділянок на суші.

Заявки на участь подали чотири компанії. Крім Trident на конкурс подалася американська Frontera Resources Corporation, якій належить ініціатива розробки ділянки "Дельфін" по СРП, підконтрольне Державною нафтовою компанією Азербайджанської республіки (ДНКАР) Caspian Drilling International Ltd і одна з найбільших приватних газодобувних компаній в Україні "Укрнафтобуріння".

Американська Trident Acquisitions Corp була заснована в березні 2016 роки як спеціалізована компанія щодо цільових злиттів і поглинань (special purpose acquisition company, SPAC). В середині минулого року провела IPO на фондовому майданчику NASDAQ, за підсумками якого повідомила про залучення $ 201,25 млн. Планувалося, що ці кошти будуть спрямовані на інвестиції в поглинання енергоактивів в Східній Європі з фокусом на Україну.

Згідно з річним звітом за 2018 рік, на 15 травня 2019 року Пономарьову належало 7% через Eastpower OÜ and Fivestar OÜ, де він також є директором. Серед інших великих акціонерів і бенефіціарів канадська Polar Asset Management Partners Inc. - 9,2%, Ендрю Вейсс (Andrew M. Weiss) і Weiss Asset Management LP з WAM GP LLC - 8,1%, Сандер Гербер (Sander Gerber) і Hudson Bay Capital Management LP - 6,3%. Президентом компанії і її CFO виступає російський інвестбанкір Вадим Комісаров, якому належить близько 0,44% акцій, головним операційним директором - екс-керівник Смарт-Холдингу Олександр Тимофєєв. Серед директорів також співвласник найбільшої української торгової мережі АТБ Геннадій Буткевич.

Більш про конкурс на право видобутку на шельфі читайте в матеріалах Ігоря Маскалевича в "Дзеркалі тижня. Україна" "Дельфін": танці на хвості" і "Дельфін" на заморозку".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі