Коронавірус згортає процес глобалізації – FT

Поділитися
Коронавірус згортає процес глобалізації – FT
Реакція урядів, можливо, настільки ж руйнівна, як і сам коронавірус.

Новий штам коронавіруса з китайського міста Ухань потряс ринки так само, як і світові органи охорони здоров'я. Китайські акції відкрилися зниженням на 9% у понеділок вранці, що стало найгіршим результатом за 15 років. Ціни на акції по всьому світу відчули поштовхи, і довгострокова прибутковість казначейських облігацій США ненадовго впала нижче короткострокової прибутковості - потенційний сигнал попередження щодо глобальної рецесії, пише газета Financial Times.

Навіть підготовлені епідеміологи не можуть передбачити, як вірус поширюватиметься. Твитнуть Поделиться

Невизначеність та гарячкова атмосфера несуть за собою фінансові збитки. Низькі процентні ставки, дешеві гроші та надії на світову економіку після підписання "першої фази" торговельної угоди між США і Китаєм допомогли підвищити вартість акцій.

Відключення значної частини китайської економіки вплине й на інші країни, особливо ті, у яких з Китаєм найсильніші торговельні зв'язки. Основний індекс Гонконгу впав на 5 відсотків за останні п'ять торгових днів, в той час як основний тайванський індекс впав на 7 відсотків.

Новий коронавірус поширився ще далі, ніж набагато смертоносніший коронавірус САРС, який аналогічним чином розпочався у Китаї у 2002 році.

Сьогодні Китай є набагато більшою частиною світової економіки. У 2002 році на нього припадало 8 відсотків світового ВВП. Зараз цей показник на рівні 19 відсотків. Його роль у світовій економіці також змінилася: китайські заводи є ключовою частиною глобальних поставок, а китайські туристи становлять більшу частину світових потоків. І промисловість залишається на передовій.

Ціни на промислові метали впали, а золото виросло. Ціни на мідь впали на 11 відсотків з середини січня. Ціни на нафту впали на стільки ж.

Сфера послуг теж відчує ефект. Мережа кав'ярень Starbucks і ресторанів швидкого харчування McDonald's закрили торгові точки в материковому Китаї. British Airways, Lufthansa та інші скасували рейси в Китай.

Якщо новий коронавірус продовжить поширюватися, подібні заходи відбудуться й в інших країнах. Твитнуть Поделиться

Економісти оцінюють збиток ВВП Китаю від коронавіруса в першому кварталі в межах 0,5-1 відсотка, що є істотним ударом для економіки, яка без того сповільнилася.

Поширення епідемії зводиться до експерименту щодо деглобалізації. Твитнуть Поделиться

Читайте також: Китай прийняв пропозицію США допомогти з коронавірусом

Ставляться бар'єри не для того, щоб зупинити торговельні та міграційні потоки, а для того, щоб зупинити поширення інфекції. Економічні наслідки схожі: заплутані ланцюги поставок, зниження ділової довіри та скорочення міжнародної торгівлі.

Політики можуть стимулювати економічне зростання, але мало що можуть зробити проти потрясіння здатності економіки виробляти товари та послуги. Це залишає світову економіку значною мірою під владою природи. Наскільки гірше буде вплив на глобальне зростання, буде залежати від того, наскільки швидко зможуть стримати вірус.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі