Країни-члени ГУАМ обговорили створення надійного транспортного коридору

Поділитися
Країни-члени ГУАМ обговорили створення надійного транспортного коридору В наступному році головування В ГУАМ приймає Азербайджан © infoteka24.ru
Між країнами ГУАМ не повинно бути торговельних кордонів і бар'єрів

Відбулася в четвер. 12 грудня, зустріч країн-членів ГУАМ стосувалась співробітництва по зоні вільної торгівлі і створення надійного транспортного коридору між країнами.

Країни-члени Організації за демократію та економічний розвиток (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова, ГУАМ) на засіданні в Києві у четвер домовилися тісніше співпрацювати щодо зони вільної торгівлі (ЗВТ) і створення транспортного коридору, повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

"Ми домовилися, що фокусуватимемося на поглибленні економічної співпраці. Є два пріоритетних напрями. Перший - це зона вільної торгівлі; ми солідарні в тому, що між нашими країнами не має бути торговельних кордонів і бар'єрів, компанії країн мають торгувати вільно", - сказав Гончарук на брифінгу за результатами пленарного засідання.

"Другий амбітний проект, який ми сьогодні обговорювали, - це створення транспортного коридору, який потенційно може стати таким собі хорошим торговельним шляхом, що дасть змогу збільшити товарообіг, який проходить через наші країни", - додав глава уряду.

За словами Гончарука, також сторони обговорили співпрацю й в інших економічних і політичних сферах, а також у сфері безпеки.

У свою чергу прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія зазначив, що, крім питань економіки, сторони обговорювали питання територіальної цілісності держав-членів ГУАМ.

Прем'єр-міністр Молдови Йон Кіку зазначив, що зона вільної торгівлі між країнами ГУАМ має намір збільшити товарообіг не тільки всередині організації, але і з третіми країнами. "Я думаю, що протягом наступного року ми зможемо завершити цей процес (створення ЗВТ між країнами-членами ГУАМ - ІФ), і як було зазначено, приступити до конкретних дій у цій частині", - заявив він.

Віце-прем'єр Азербайджану Алі Ахмедов нагадав, що у 2020 році головування в ГУАМ переходить Азербайджану. "Азербайджанська сторона приділятиме увагу розвитку взаємовигідної співпраці та поглибленню політичного діалогу між країнами", - констатував він.

Організація за демократію та економічний розвиток - ГУАМ створена в 1997 році Грузією, Україною, Азербайджаном і Молдовою (з 1999-го по 2005-й в організацію також входив Узбекистан).

Назва організації склалося з перших букв назв входять до нього країн.

Ініціатива про створення ЗВТ виникає вже не в перший раз. Останній раз про неї згадали в 2016 році, плануючи завершити її створення в 2017 році, однак зміна урядів в країнах і, як наслідок, деяких змін у планах, відсунула виконання створення зони вільної торгівлі до нинішнього часу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі