Купівельна спроможність українців — найнижча в Європі

Поділитися
Купівельна спроможність українців — найнижча в Європі Українці, переважно, витрачають гроші на їжу © НБУ / Flickr
Незважаючи на підвищення зарплат, купівельна спроможність українців не змінюється

Купівельна спроможність українців нижча за всіх у Європі. За рівнем купівельної спроможності вони близькі тільки до Косово та Молдови. Цей же показник в інших країнах Європи перевершує Україну в рази, а лідер серед країн - князівство Ліхтенштейн - і зовсім в 37 разів.

Про це говорять дані дослідження, проведеного компанією GfK.

Європейці мають в середньому 14 739 євро на людину, доступні для витрат та заощаджень в 2019 році. Але наявний чистий дохід серед 42 досліджених країн значно розрізняється: у Ліхтенштейна, Швейцарії і Люксембурга найвища середня купівельна спроможність, а у Молдови, Косово і України найнижча. Такі деякі з результатів нещодавно опублікованого дослідження "GfK Purchaseing Power Europe 2019".

Європейці мають у своєму розпорядженні трохи менше 10 трильйонів євро в 2019 році. Купівельна спроможність на душу населення зросла приблизно на 3,5 відсотка в 2019 році, що значно вище торішнього значення. Це відповідає середній купівельній спроможності на душу населення в 14 739 євро. Рейтинги показують суттєві відмінності між досліджуваними країнами у відношенні кількості грошей, доступних європейцям для харчування, проживання, послуг, енергії, приватних пенсій, страхування, відпочинку, мобільності і покупок для споживачів.

Ліхтенштейн знову займає перше місце з купівельною спроможністю на душу населення у 67 550 євро. Це набагато перевищує значення інших країн і більш ніж в 4,5 рази перевищує середній показник по Європі. Швейцарія з 42 067 євро на людину займає друге місце, як і в минулому році. Всі інші країни, що входять в десятку лідерів, також мають значно більш високу середню купівельну спроможність на душу населення. Люксембург входить в трійку лідерів у цьому році з купівельною спроможністю на душу населення у 35 096 євро, витіснивши Ісландію з третього на четверте місце. Швеція помінялася місцями з Фінляндією, впавши з дев'ятого на десяте місце.

Шістнадцять з країн, що розглядаються в дослідженні, мають купівельну спроможність на душу населення вище середнього, в той час як двадцять шість країн - нижче середнього показника по Європі. Україна займає останнє місце з купівельною спроможністю на душу населення у розмірі 1830 євро.

Для порівняння: середня купівельна спроможність на душу населення в Польщі в 2019 році становить близько 7 589 євро, що становить трохи більше половини середньої купівельної спроможності в Європі. Це ставить країну на двадцять дев'яте місце в європейському рейтингу. У Польщі особливо великий розрив між багатими і бідними в тому, що стосується розподілу купівельної спроможності в 380 районах країни. Варшава займає перше місце з купівельною спроможністю на душу населення 13 150 євро. Жителі столичного регіону мають на 73 відсотки більше грошей для покупок, ніж в середньому по країні.

Підвищення заробітної плати в Україні видається досить незначним, тим більше, що воно стосується лише окремих професій.

Читайте також: Купівельна спроможність гривні за 22 роки впала у 14 разів - НБУ

На продовольчі товари та харчування поза домом українці витрачають 50,3% доходів, на непродовольчі товари - 28,8%, на оплату послуг (без витрат на харчування поза домом) - 12,6%, на особисте підсобне господарство - 1,3% і ще 7% становлять інші витрати. Про це свідчать дані державної служби статистики України.

При цьому в містах на харчування витрачають більше, ніж у селах, зате в селах витрати на непродовольчі товари є більшими, ніж в українців, що живуть в містах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі