Курс валют НБУ: гривня зміцнилася до долара та євро

Поділитися
Курс валют НБУ: гривня зміцнилася до долара та євро © НБУ / Flickr
Долар подешевшав на 10 копійок.

Національний банк України (НБУ) встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 29 травня, на рівні 26,9059 грн/долар, гривня зміцнилася до долара на 10 копійок (27,0002 грн/долар в четвер, 28 травня), до євро – на дев'ять копійок, курс встановлений на рівні 29,6234 грн/євро (28 травня – 29,7151 гривень), 10 рублів – 3,8036 грн/рубль (28 травня – 3,8022 гривні).

Читайте також: РФ в ТКГ не заперечує проти відновлення роботи банків та оподаткування в Донбасі за законами України

У НБУ заявили, що після зняття карантину попит на валюту буде поступово відновлюватися, а курс гривні буде коливатися в обидва боки в залежності від попиту і пропозиції на міжбанку.

13 травня голова Нацбанку Яків Смолій звітував про діяльність НБУ перед депутатами Верховної Ради в сесійній залі. За його словами, банківська система стабільна, ліквідна, а облікова ставка знову можуть знизити в цьому році. Також депутати прийняли "антиколомойский" закон, який потрібен для нової програми з МВФ.

Україна і МВФ припинили переговори за програмою розширеного фінансування EFF і перейшли до обговорення 18-місячної програми standby. Програма standby розрахована на 18 місяців, за які Україна може отримати 5 млрд доларів кредитних коштів кількома траншами. Рішення по кожному траншу буде узгоджуватися окремо.

Крім того, НБУ продовжує купувати і продавати валюту з метою контролювати курс гривні. В квітні НБУ купив в резерви близько $ 600 млн. Як результат, міжнародні резерви НБУ повернулися до показника на початок року - вище $ 25 млрд.

Нацбанк знизив облікову ставку з 10 до 8% і оновив прогноз за ключовими показниками української економіки в 2020 році. НБУ очікує скорочення ВВП на 5%, прискорення інфляції до 6% і зниження облікової ставки на кінець року до 7%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі