Литва висунула "Газпрому" жорсткі вимоги поступок щодо ціни на газ для нового контракту

Поділитися
Литва висунула "Газпрому" жорсткі вимоги поступок щодо ціни на газ для нового контракту © Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Dujos
Переговори проходять складно, бо Литва обрала дуже жорсткий варіант застосування норм третього енергопакету ЄС і поділу компанії Lietuvos dujos за видами діяльності. В Україні ж розраховують, що проблеми "Газпрому" в Європі зроблять його більш поступливим в українському питанні.

Литва домагається перегляду формули ціни і зменшення обов'язкових обсягів закупівлі газу у "Газпрому". Компанія-імпортер газу до Литви Lietuvos dujos висунула жорсткі умови для укладення нового контракту з російським постачальником. Зараз ціна газу "Газпрому" для Литви - одна з найвищих в Європі, але монополія пропонувала Lietuvos dujos знижку в 20%.

Lietuvos dujos готова укласти новий контракт з "Газпромом" за умови зменшення обов'язкових обсягів закупівлі сировини і зміни формули ціни за рахунок її меншої прив'язки до нафти, заявив глава литовської компанії Вікторас Валянтукявічюс. Передбачається, що контракт буде укладений на термін не менше п'яти років. Втім, зараз переговори з "Газпромом" веде не Lietuvos dujos, а уряд Литви, і коли вони завершаться, поки невідомо , пояснив Валянтукявічюс. Окрім того, цінові та об'ємні параметри нового контракту з "Газпромом" будуть залежати від введення в експлуатацію терміналу скрапленого природного газу (СПГ) у Клайпеді, запланованого на 2014 рік, пише "Коммерсантъ-Украина".

- Литва відмовилася виконувати рішення Стокгольмського арбітражу за позовом "Газпрому"

Контракт між "Газпромом" і Lietuvos dujos, що діє з 2005 року, закінчується у кінці 2014 року. У 2013-2014 роках постачання Lietuvos dujos, згідно з матеріалами "Газпрому", складуть до 1,5 млрд куб. м на рік за ціною до $ 600 за 1 тис. куб. м - це одна з найвищих цін в Європі, але вона може змінюватися у залежності від котирувань нафти. Мінімальний обсяг відбору за take-or-pay для Lietuvos dujos не розкривається, у 2012 році компанія закупила лише 1,16 млрд куб. м.

Востаннє глава "Газпрому" Олексій Міллер і прем'єр Литви Альгірдас Буткявічюс зустрічалися на початку квітня. Концерн готовий був надати Lietuvos dujos знижку 20% при укладенні довгострокового контракту до 2020 року, якщо Литва забезпечить надійний транзит газу до Калінінграда, заморозить судові суперечки і відкладе розділення Lietuvos dujos за видами діяльності.

Переговори проходять складно, бо Литва обрала дуже жорсткий варіант застосування норм третього енергопакету ЄС і поділу Lietuvos dujos за видами діяльності, а "Газпром" зайняв таку ж жорстку позицію, вважає Валерій Нестеров із Sberbank Investment Research. У той же час, відзначає експерт, Литва має проект СПГ-терміналу, думає про підключення до аналогічного проекту у Польщі - через неї йде транзит газу до Калінінграда, що і дозволяє їй висувати свої умови.

В українському Міненерго сподіваються, що проблеми "Газпрому" з європейськими споживачами газу зроблять компанію більш поступливою на переговорах з Україною. "На відміну від тієї ж Литви, ми пропонуємо "Газпрому" компроміс - знизити ціну на газ в обмін на створення тристороннього консорціуму. Поки російська монополія відмовляється обговорювати це питання, але проблеми в ЄС можуть змусити її змінити свою точку зору щодо України",- зазначив співрозмовник видання.

Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, навпаки, впевнений, що у переговорах з "Газпромом" діє виключно аргумент сили. "Досі домагалися зниження ціни ті компанії, які подавали на російську монополію до суду. Домогтися поступок у суді вже вдалося італійській Edison і німецькій RWE", - нагадує Боровик. !zn

Читайте також:

Країни Балтії нічого не виграли від приватизації своїх газових компаній, допустивши до них росіян

Польща збільшить газовидобування на 40% для скорочення залежності від "Газпрому"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі