Максимальна зарплата чиновника має залежати від середньої зарплати по країні — експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Максимальна зарплата чиновника має залежати від середньої зарплати по країні — експерт © DT.UA
А мінімальна пенсія має становити 50% від мінімальної зарплати.

Для того щоб відновити соціально виправдану систему рівня зарплат і пенсій в державі, варто перейти до практик країн ЄС та зафіксувати максимальну зарплату чиновникам на поточний рік і зробити її залежною від середньої зарплати в країні за останній місяць минулого року. Найвища зарплата має бути у президента та прем'єр-міністра - 10 середніх зарплат, вважає економіст Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу, координатор економічної програми партії "Громадянська позиція".

Наприклад, середня зарплата в грудні 2018 р. в Україні становила 10573 грн, це означає, що зарплата президента України в 2019 р. мала бути 105730 грн на місяць. Зарплата керівників антикорупційних органів - 8 середніх зарплат, або 84584 грн. Зарплата українського міністра має становити 9 середніх зарплат, або 95157 грн, народного депутата - 5 середніх зарплат, або 52865 грн.

"Залежність зарплат міністрів і депутатів від середньої за останній місяць попереднього року є ключовою у матриці соціальної справедливості. Хоче українська еліта, включаючи суддів і прокурорів, збільшення своїх доходів, нехай для цього забезпечить зростання доходів пересічного українця, - пише Савченко у своему тексті для DT.UA - Максимальні зарплати керівникам державних підприємств, банків і організацій, які створюють дохід, можуть перевищувати середню також у 10 разів. Але керівництво підприємств, які генерують прибутки і сплачують дивіденди до державного бюджету, можуть отримувати бонуси, але їх розмір обмежується 1% від сплачених державі дивідендів, або 0,5% від сплаченого до бюджету податку на прибуток".

На його думку, Мінімальна пенсія має становити 50% від мінімальної зарплати. Максимальна пенсія, яка виплачується за солідарною системою, не може перевищувати мінімальну більш як у 5 разів. Мінімальна зарплата в 2018 р. - 3723 грн, тож мінімальна пенсія мала би становити 1862, а максимальна - 9310 грн. Такі обмеження максимальної пенсії мають стосуватися всіх громадян України, і президента, і голови НБУ.

Більше про те, кому належить реальна влада в Україні та як це впливає на реальну економіку читайте у статті Олександра Савченка на DT.UA "12 подвигів гераклів президента і прем'єра".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі