Мінфін вирішив скоротити термін валютних ОВДП через падіння попиту на них

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністерство фінансів України на позапланових аукціонах у середу, 14 грудня, вперше виставить на продаж облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з валютною прив'язкою терміном погашення 13 і 18 місяців, мовиться в повідомленні Мінфіну у вівторок, 13 грудня.

До останнього часу покупцям пропонувалися ОВДП з валютною прив'язкою строком погашення 3, 5 і 10 років, які також будуть виставлені на аукціони 14 грудня.

З середини літа 2011 року обсяг продажів на первинних аукціонах впав до мінімуму, оскільки покупці вважають заниженими пропоновані Мінфіном ставки в умовах дефіциту ліквідності на ринку і відходу з ринку нерезидентів через нестабільність на міжнародних фінансових ринках.

Тоді в кінці вересня цього року уряд розширив перелік ОВДП середньостроковими (від року до п'яти) і довгостроковими (понад п'ять років) облігаціями з індексованою вартістю, при погашенні яких враховується зміна курсу гривні до долара з моменту розміщення.

Індексація номінальної вартості такої облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара США на міжбанківському ринку за календарний місяць, що передує первинному розміщенню і погашенню облігацій. При цьому в разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде, а виплата купона здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.

Цей інструмент був цікавий банкам з іноземним капіталом для формування резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті, і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати в гривні.

Дебютне розміщення нових ОВДП відбулося 4 жовтня. Відтоді Мінфін залучив близько 7 млрд грн, проте останнє результативне розміщення відбулося 18 листопада.

Уряд планує в 2011 році розмістити ОВДП на суму 45,6 млрд грн. Обсяг продажів ОВДП з початку року досяг 25,97 млрд грн, а з урахуванням капіталізації НАК "Нафтогаз Україна" і підконтрольних державі банків випуск ОВДП з початку року досягнув 43,2 млрд грн.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі