Мобільним операторам доведеться платити більше

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Державна податкова служба (ДПС) повідомила мобільним операторам, що за новим Податковим кодексом ПДВ буде стягуватися з тарифу, до якого буде додано розмір відрахувань до Пенсійного фонду - 7,5%. У результаті річні відрахування компаній з ПДВ можуть зрости більш ніж на 360 млн грн.

База оподаткування при сплаті ПДВ для мобільних операторів збільшується на 7,5% - розмір відрахувань до Пенсійного фонду, йдеться в листі заступника голови ДПС Олексія Любченка, який компанії отримали 9 березня і копію якого має газета «Коммерсантъ-Украина».

Виходячи з доходів операторів у 2010 році (дані Держстату), їхні річні платежі з ПДВ повинні зрости на 360 млн грн. У ДПС посилаються на норми Податкового кодексу, який набув чинності 1 січня. Тоді оператори звернулися за роз'ясненнями до ДПС щодо методики розрахунку податку.

Зараз відрахування до Пенсійного фонду розраховуються окремо від ПДВ. У тарифах компанії зазвичай вказують вартість послуги з ПДВ, відзначаючи, що також стягується 7,5-процентний внесок до Пенсійного фонду. Підвищити тарифи для абонентів операторам буде непросто, вважає заступник директора компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський: "В Україні менше 10% контрактних абонентів. Однак близько 40%, за нашими підрахунками, користуються prepaid-пакетами з так званим 'внутрішньомережним безлімітом', середня вартість яких складає 30 грн на місяць". На його думку, для таких абонентів підвищення тарифу навіть на кілька гривень може стати причиною зміни оператора.

Компанії будуть змушені втрачати доходи, вважає експерт. За підсумками дев'яти місяців 2010 року операційна рентабельність в операторів склала від 25% у "Астеліта" (life:)) до 58% у "Київстара".

Директор регуляторно-правового департаменту "Київстара" Андрій Осадчук повідомив, що компанія зробить все можливе, щоб тарифи для абонентів не підвищилися. На думку директора з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олега Проживальського, від дій держави можуть постраждати абоненти. Однак він також не виключає, що компанія може зазнати збитків. "Поки важко сказати, якими будуть наші дії на заяви податкової, нам потрібен час", - зазначив пан Проживальський.

Оператори неодноразово заявляли, що "збір до Пенсійного фонду - це архаїзм". Верховна Рада ввела його як "податок на розкіш" у 1998 році, коли мобільний зв'язок не був таким популярним.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі