Moody's поліпшило рейтинги семи українських банків

Поділитися
Moody's поліпшило рейтинги семи українських банків Банкам надано стабільний прогноз
Moody's підтвердило базову оцінку кредитоспроможності українських банків .

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service поліпшило прогноз рейтингів Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Райффайзен банку Аваль, Промінвестбанку, Ощадбанку та банку "Південний" зі "стабільного" на "позитивний" услід за прогнозом суверенного рейтингу України.

Moody's підтвердило базову оцінку кредитоспроможності українських банків (Саа1), рейтинги банків за депозитами в національній валюті (Caa1) та іноземній валюті (Caa2).

Агентство також підвищило довгострокові депозитні рейтинги за національною шкалою Ощадбанку (до Baa3.ua з Ba1.ua), банку "Південний" (до Ba1.ua з Ba2.ua), Ощадбанку (до Ba1.ua з Ba2.ua) та Промінвестбанку (до B1.ua з B2.ua) і підтвердило Райффайзен Банку Аваль на рівні A3.ua.

Згідно з релізом, рейтингові дії відображають поліпшення умов фінансування українських банків зі стабільним прогнозом на 12-18 місяців за рахунок зростання депозитів, поступової дедоларизації і зниження залежності від ринкового фондування.

Підвищення прогнозу рейтингу Приватбанку обумовлено значним поліпшенням показників рентабельності і низькою залежністю банку від ринкового фінансування, а також високим рівнем ліквідних активів (понад 70% від сукупних активів) - повідомило агентство.

Як зазначає Moody's, рейтингові дії відносно Укрексімбанку викликані підвищенням поточної прибутковості фінустанови і високим рівнем ліквідних активів (більше 50% від сукупних активів).

Перегляд прогнозу Райффайзен банку Аваль обумовлений поліпшенням якості активів банку, високою прибутковістю за чистої процентної маржі, зниженням вартості кредитів, стабільним рівнем фондування, а також хорошим резервом капіталу - відзначили аналітики.

Як уточнює Moody's, рейтингові дії щодо банку "Південний" відображають підвищення якості активів фінустанови за рахунок зниження рівня проблемних кредитів, зростання прибутку за останні роки, обмежену залежність від ринкового фінансування і достатній запас ліквідності (близько 30% від сукупних активів).

Підтвердження рейтингів Промінвестбанку і зміна прогнозу обумовлено нещодавнім зміцненням позицій банку і його поверненням до прибутковості, при цьому рейтинг фінустанови стримується високим рівнем проблемних кредитів (96% кредитів), скороченням франшизи клієнтів і обмеженням можливостей для розвитку бізнесу, з-за санкцій з боку уряду України, йдеться в прес-релізі.

Експерти уточнюють, що рейтингові дії відносно Ощадбанку обумовлені зміцненням позицій капіталу банку і поверненням до прибутковості, зокрема за рахунок значної фінансової підтримки материнської компанії - російського Ощадбанку - в розмірі 8,3 млрд грн в 2018 році і 3,3 млрд грн у 2019. При цьому вони уточнили, що Ощадбанк обмежений високим рівнем проблемних кредитів (77% позик брутто) і санкціями з боку уряду України.

Згідно прес-релізу, Moody's, найбільш значущі соціальні ризики українських банків пов'язані з несприятливою демографічною ситуацією в країні, яка впливає на клієнтську базу банків і негативно позначається на перспективах зростання як банківської системи, так і економіки в цілому.

Як повідомлялося, 25 листопада Moody's поліпшило прогноз рейтингів уряду України зі "стабільного" на "позитивний", підтвердивши довгострокові рейтинги емітента та пріоритетних незабезпечених кредитів України на рівні "Caa1".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі