МВФ знову похвалив Україну за націоналізацію і реформування "Приватбанку"

Поділитися
МВФ знову похвалив Україну за націоналізацію і реформування "Приватбанку" Представник МВФ в Україні нагадав, що уряд захистив інтереси вкладників, вливши в "Приватбанк" майже 160 млрд гривень рефінансу © Daily
Міжнародні партнери продовжують уважно відстежувати ситуацію з "Приватбанком", націоналізацію якого суд визнав незаконною.

Націоналізація "Приватбанку" і реформа його корпоративного управління позитивно відбилися на стійкості української банківської системи, підкреслив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман.

Він нагадав, що в 2016 році міжнародні партнери підтримали націоналізацію "Приватбанку", оскільки це був єдиний спосіб захистити вкладників банку.

"І хоча це рішення зажадало 160 млрд грн українських платників податків на відновлення платоспроможності банку, воно забезпечило життєздатність" Приватбанку "на тривалу перспективу ... З огляду на такі результати, ми вітаємо реформу корпоративного управління" Приватбанку ", яку очолює незалежний наглядову раду, і трансформацію бізнес-моделі банку, яка вже позитивно позначилася на показниках і стійкості банківської системи в цілому ", - зазначив Люнгман.

Представник МВФ запевнив, що Фонд підтримує зусилля Національного банку України щодо реформування фінансового сектора, запровадження принципів пруденційного корпоративного управління, а також зусилля Міністерства фінансів, спрямовані на реформування корпоративного управління в держбанках.

"Важливо, щоб влада продовжувала свої зусилля по відшкодуванню втрат колишніми власниками і пов'язаними особами проблемних банків. Міжнародні партнери України будуть ретельно відслідковувати події в цій сфері", - резюмував він.

Окружний адміністративний суд Києва в четвер, 18 квітня, задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів про неправомірність націоналізації "Приватбанку".

Президент Петро Порошенко заявив, що претензії бізнесмена Ігоря Коломойського на "Приватбанк" є загрозою мільйонам вкладників цього банку і ризиком дефолту і економічної кризи в Україні.

У свою чергу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що підтримує позицію НБУ і Міністерства фінансів, які збираються оскаржити рішення суду щодо скасування націоналізації "Приватбанку". Увечері 18 квітня глава держави скликав нараду РНБО і доручив ГПУ і СБУ оцінити дії суддів на предмет складу злочину в їхніх діях.

У НБУ також заявили про неможливість повернення "Приватбанку" колишнім власникам.

Посольства США та ЄС нагадали, що міжнародні партнери підтримали націоналізацію "Приватбанку", запевнивши, що продовжують підтримувати діяльність Мінфіну і Нацбанку України.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Як пише для DT.UA Енгін Акчакоча, глава наглядової ради Приватбанку, сьогодні ПриватБанк один з кращих прикладів успіху реформ в державному секторі в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі