Набули чинності нові правила заокруглення сум готівкових розрахунків

Поділитися
Набули чинності нові правила заокруглення сум готівкових розрахунків В Україні відсьогодні перестають карбувати монети дрібних номіналів © НБУ / Flickr
З 1 липня припиняється випуск монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Вже випущені залишаються в обігу.

В Україні з неділі, 1 липня, набувають чинності нові правила заокруглення сум при розрахунках, повідомляє прес-служба Національного банку України. Зміни в правилах викликані припиненням випуску в готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. При цьому продовжиться карбування та випуск монет номіналами 10 і 50 копійок.

"Застосування правилзаокруглення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та дозволить скоротити витрати держави на карбування та забезпечення грошового обігу на понад 90 млн гривень на рік", - пояснив директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

Сума в чеку, яка закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. Сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, округлюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок, пояснили в НБУ. Правила округлення не діятимуть при безготівкових розрахунках.

"Заокруглення застосовуватиметься лише за відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. За наявності у покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцю решту цими номіналами", - пояснив Зайвенко.

Банки також зобов'язані приймати монети дрібних номіналів, обмінювати їх на монети та банкноти інших номіналів, і видавати клієнтам монети дрібних номіналів у разі їх наявності в операційній касі.

Підприємства торгівлі і сфери послуг, які користуються реєстраторами розрахункових операцій, при проведенні готівкових розрахунків повинні вказувати в чеках загальні суми до та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою, надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів і послуг у значенні цих термінів, визначених законодавством.

У Нацбанку чекають на те, що правила заокруглення застосовуватимуться справедливо та прозоро для обох сторін розрахунків.

У НБУ нагадали про те, що не вилучатимуть з обігу монети дрібних номіналів. Вони і надалі перебуватимуть в обігу та використовуватимуться як засіб платежу, а грошова одиниця України - гривня - так само дорівнюватиме 100 копійкам. Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок перебуватимуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення правління НБУ.

Як повідомлялося, НБУ припиняє карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

НБУ вводить в обіг монети 1, 2, 5 і 10 гривень. Монети номіналом 1 та 2 гривні введені в обіг з 27 квітня 2018 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі