Нацбанк назвав суму боргових виплат до 2022 року

Поділитися
Нацбанк назвав суму боргових виплат до 2022 року У Нацбанку розповіли про важливість кредитів МВФ
Регулятор розраховує рефінансувати частину суми на зовнішніх ринках.

Нацбанк опублікував графік виплат за держборгом на 2020-2022 роки. За цей період Україні належить виплатити понад 24 млрд доларів. Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність Національного банку України, опублікованому у вівторок, 17 грудня.

Як наголошується, більшу частину цієї суми потрібно буде рефінансувати на зовнішніх ринках.

"Погашення та обслуговування валютного держборгу - ключовий середньостроковий виклик", - відзначають в Центробанку.

У звіті наголошується, що, завдяки поліпшенню економічної ситуації, більшість кредитних агентств підвищили рейтинги України. Це посилило здатність залучати кошти на міжнародному ринку, проте їх вартість досі дуже висока. На початку грудня прибутковість доларових євробондів України перебувала в діапазоні 4-7% в залежності від строків погашення.

"Саме тому співпраця з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями є критично важливою. Нова трирічна програма розширеного фінансування (EFF) обсягом близько 5,5 млрд доларів сприяти подальшому здешевлення суверенних і корпоративних запозичень. Крім того програма співпраці з МВФ - це не стільки гроші, скільки "якір" для втілення важливих економічних реформ, які іноді є соціально непопулярними. Саме тому для міжнародних інвесторів наявність програми з МВФ є чинником довіри до країни та підтвердженням того, що реформи йдуть за планом", - йдеться в документі.

За даними Міжнародного Валютного фонду, сформований Міністерством фінансів України портфель боргових зобов'язань за 2018-2019 роки, поступається у своїй дорожнечі подальшого обслуговування тільки деяким африканським країнам. Про це у своїй статті для DT.UA пише експерт, кандидат економічних наук, зав. відділу економіко-математичного моделювання ДННУ "Академія фінансового управління" Іван Богдан.

"Портфель боргових позик, сформований Мінфіном у 2018-2019 роках, призведе до прогресивного нарощування ефективної ставки сукупного боргу, яка в 2024 р. складе 8,7% річних. Дорожче, ніж в Україні, буде обслуговуватися борг тільки в двох країнах світу - ДР Конго (10,6%) і Зімбабве (18,8%)", – пише експерт.

Нагадаємо, на початку вересня Мінфін виплатив 1,1 млрд доларів держборгу за єврооблігаціями 2015 року. Міжнародні резерви НБУ на сьогодні за даними на 1 вересня складають $ 22,015 млрд.

Детальніше про перспективи української економіки, враховуючи борги і варранти держави, про наслідки політики Мінфіну у 2015 році та про можливі шляхи вирішення проблеми читайте в матеріалі Івана Богдана "Фіскальна дисфункція" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі