Нацбанк припиняє випуск дрібних монет

Поділитися
Нацбанк припиняє випуск дрібних монет © Андрій Товстиженко, DT.UA
НБУ продовжить карбувати монети номіналом 10 і 50 копійок.

З 1 липня Нацбанк припиняє готівковий обіг монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. При цьому монети дрібного номіналу, введені в обіг раніше, в подальшому будуть використовуватися як засіб платежу. НБУ не планує вилучати їх з обігу.

Підприємства торгівлі і сфери послуг у разі відсутності монет дрібних номіналів здійснюватимуть округлення сум розрахунків. Про це розповів директор Департаменту грошового обігу Національного банку України (НБУ) Віктор Зайвенко, передає Ліга.

"Банки повинні приймати у громадян монети дрібного номіналу без будь-яких обмежень, обмінювати на монети та банкноти іншого номіналуˮ, - підкреслив Зайвенко.

Округлення не буде здійснюватися при безготівкових розрахунках. Воно стосується тільки загальних сум розрахунків готівкою в чеку і розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, і оформлюється при поверненні коштів у разі повернення товару.

Зайвенко нагадав, як заокруглюватимуть суми розрахунків:

сума, яка закінчується на 1-4 коп, округлюється в бік зменшення;
сума, яка закінчується на 5-9 копійок, округлюється в бік збільшення.

Також НБУ продовжить карбувати монети номіналом 10 і 50 копійок.

За інформацією регулятора, з кінця квітня до теперішнього часу НБУ випустив в обіг близько 7 млн монет номіналом 1 і 2 грн замість банкнот таких же номіналів. Планується випустити 140-145 млн штук монет номіналами 1 і 2 грн, які будуть поступово вводитися в обіг для заміни банкнот.

Нагадаємо, 27 квітня Нацбанк ввів в обіг нові монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні. Також очікується, що за 1 і 2 гривнями в обіг будуть введені монети 5 і 10 гривень, однак рішення про їх випуск ще не прийнято.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі