Нацбанк створить єдиний портал з інформацією про дешеві кредити для підприємців

Поділитися
Нацбанк створить єдиний портал з інформацією про дешеві кредити для підприємців Над проєктом працюють Нацбанк і МЕРТ © Нацбанк України/Facebook
Над цим завданням НБУ працює спільно з Міністерством розвитку економіки

З метою допомогти малому і серднему бізнесу зорієнтуватися кредитні пропозиції і підібрати відповідне Нацбанк планує зібрати всі відомості про пропонуються кредити на єдиному порталі.

Національний банк України планує створити єдиний портал з інформацією про дешеві кредити для малого і середнього бізнесу. Про це заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу.

"У нас в планах є зробити єдиний портал, на якому будуть зібрані, по-перше, всі, які діють і чинні на момент програми кредитування малого і середнього бізнесу умови, Це дасть змогу підприємцям більш активно долучатись до кредитування, а банкам - більш активно кредитувати", - зазначила Рожкова.

За її словами, над цією задачею НБУ працює разом із Міністерством розвитку економіки.

При цьому вона додала, що ініціатива виникла у зв'язку із тим, що в різних банках і міжнародних фінансових інституціях є дуже багато програм з кредитування для малого і середнього бізнесу, але сам бізнес мало знає про ці програми.

Нагадаємо, уряд працюватиме над тим, щоб наступного року забезпечити підприємцям кредити під 10-12% річних у гривні.

Фізичні особи, у яких є проблемні іпотечні кредити у валюті, можуть реструктуризувати такий кредит, а також відновити свою платоспроможність. У жовтні починає діяти Кодекс України за процедурами банкрутства, який передбачає процедуру відновлення платоспроможності фізособи. Про це передає прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з посиланням на директора департаменту управління активами Фонду Ольгу Білай.

Вона зазначила, що в Україні майже половина іпотечних кредитів в іноземній валюті є проблемними, так як через значну девальвацію гривні з моменту їх оформлення, позичальники втратили здатність обслуговувати свої зобов'язання.

Зараз реструктуризацію здійснюють не всі банки, проте з моменту введення в дію Кодексу всі клієнти банків, у яких є проблемний іпотечний кредит, можуть його реструктуризувати. У ФГВФО вважають, що таким чином, можна відновити кредитну історію позичальників, які з об'єктивних причин не могли обслуговувати свої борги, і очистити ринок іпотечного кредитування від непрацюючих кредитів і відновити його роботу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі