Нацбанк знизив облікову ставку до рекордних 13,5%

Доповнено
Поділитися
Нацбанк знизив облікову ставку до рекордних 13,5%
Зниження облікової ставки безпосередньо впливає на вартість грошей в економіці.

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення з 13 грудня знизити облікову ставку до рівня дворічної давності – до 13,5% річних з 15,5% річних, на якому вона перебувала з 25 жовтня цього року. Про це йдеться в повідомленні центробанку.

"Національний банк прискорює пом'якшення монетарної політики, оскільки стрімке зміцнення курсу гривні обумовлює більш швидке, ніж очікувалося, зниження інфляційного тиску", – йдеться в повідомленні.

За словами експертів, будь зниження ставки - це добре. Її зниження обумовлене досягненням цільового рівня інфляції 5% річних. Зниження облікової ставки безпосередньо впливає на вартість грошей в економіці (чим вище ставка, тим дорожче доступ до грошей). Після сниженияс ставки: кредити для фізосіб стануть дешевше. Кредити для компаній теж подешевшають, але не відразу, оскільки попит на них перевищує пропозицію банків. Прибутковість ОВДП теж знизиться, але інтерес інвесторів до державних цінних паперів збережеться - ще вчора Мінфін без проблем продав чотирирічні облігації на 3 млрд грн з прибутковістю в 11,6% річних.

Правління Національного банку вважає, що новий знижений рівень облікової ставки не завадить підтриманню інфляції до цілі 5% та одночасно дозволить підтримати економічне зростання. Регулятор нагадав, що згідно жовтневим прогнозом, очікує зниження облікової ставки до 8%, проте в рамках чергового перегляду макроекономічного прогнозу в січні оприлюднить оновлений прогноз динаміки облікової ставки. В ньому будуть враховані, зокрема, вплив на майбутню інфляцію з боку споживчого попиту і ситуації на валютному ринку.

Нагадаємо, що НБУ вирішив з 25 жовтня знизити облікову ставку до 15,5% річних з 16,5% річних, на якому вона перебувала з 6 вересня цього року. Раніше, в липні, регулятор знизив облікову ставку до 17%.

Детальніше про монетарної політики і зниження облікової ставки читайте в статті Богдана Данилишина "Монетарна політика VS економічне зростання: змагання затягнулося" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі