Нацвалюта впритул наблизилася до позначки у 25 грн/долар

Поділитися
Нацвалюта впритул наблизилася до позначки у 25 грн/долар Гривня зміцнюється до долара і євро © rossandhelen / Depositphotos
Гривня здорожчала до долара ще на шість копійок, до євро зміцніла на п'ять.

Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара на вівторок, 10 вересня, на рівні 25,0265 грн/долар, нацвалюта зміцніла ще на шість копійок порівняно з попереднім робочим днем (25,0860 грн/долар у понеділок, 9 вересня). Курс євро встановлений на рівні 27,6118 грн/євро (9 вересня – 27,6623 гривні), 10 рублів – 3,8168 грн/рубль (9 вересня – 3,8010 гривні).

У період з 19 по 23 серпня Нацбанк придбав на міжбанківському валютному ринку $ 79,5 млн, що на 32,9% більше, ніж тижнем раніше. Загалом від початку року НБУ придбав на міжбанку $ 3,206 млрд, продав - $ 248,23 млн. Купівля валюти – один зі способів контролювати курс гривні.

Крім цього, Нацбанк і Міністерство фінансів розпочинають переговори з МВФ на технічному рівні й обмінюються листами, що також може вплинути на курс валют.

У регуляторі основним драйвером зміцнення національної валюти називали приплив іноземних інвестицій у гривневі ОВДП. За даними НБУ, минулого тижня нерезиденти скоротили свій портфель ОВДП на 1,06 млрд грн, зокрема гривневих – на 1,05 млрд грн.

Проте Міністерство фінансів не поділяло оптимізму НБУ, оскільки держбюджет зверстаний з урахуванням середньорічного курсу в 29,3 грн/долар і таке істотне зміцнення гривні призводить до недобору по митних платежах і "імпортного" ПДВ. Докладніше читайте в матеріалі Вадима Іосуба "Висока стабільність гривні: чому незадоволений Мінфін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі