"Нафтогаз" готується направити "Газпрому" позовні вимоги на $ 11 млрд – Вітренко

Поділитися
"Нафтогаз" готується направити "Газпрому" позовні вимоги на $ 11 млрд – Вітренко
У НАКу прокоментували заяву "Газпрому" про бажання російської сторони врегулювати судові спори з Україною.

НАК "Нафтогаз України" планує 1 листопада направити російському монополісту "Газпрому" позовні вимоги на суму більше $ 11 млрд, що може стати компенсацією за припинення транзиту. Про це повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко в Facebook.

"А я вам говорив": ((((", – так прокоментував представник "Нафтогазу" заява глави "Газпрому" Олексія Міллера щодо необхідності врегулювання спорів до укладення нового контракту з Україною.

"З іншого боку, добре, що я про це почав говорити заздалегідь, щоб була можливість підготуватися", – додав Вітренко.

Нагадаємо, що сьогодні під час зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" повідомив Україну і ЄС про необхідність врегулювання спорів до укладення нового контракту на транзит газу з Україною.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $ 4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу в розмірі $ 2,018 млрд, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" $ 2,56 млрд.

Російська компанія 30 березня подала апеляцію на дане рішення в апеляційного суду округу Свеа (Швеція).

Тим не менш, у звітності по РСБУ "Газпром" зазначив, що зарезервував повну суму штрафу за транзитним контрактом з українською стороною в розмірі $ 4,7 млрд.

Детальніше про протистояння двох енергетичних гігантів читайте в матеріалі Алли Єрьоменко та Олександра Малиновського "Стокгольмський бумеранг" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі