Нафтогаз озвучив нові тарифи на газ для населення в січні

Поділитися
Нафтогаз озвучив нові тарифи на газ для населення в січні Тариф на газ знижений на 25% © https://www.google.com.ua
Ціни на газ будуть змінюватися у відповідності з ціновими тенденціями на європейському ринку.

Вартість газу для населення в січні складе 4,65 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування та націнки газсбутів), що на 25% менше, ніж роком раніше, повідомляє прес-служба "Нафтогазу" у вівторок, 28 січня.

"Нова ціна розрахована Нафтогазом у відповідності з постановою Кабінету міністрів №17 від 24 січня 2020 року. Таким чином, Україна виконує зобов'язання перед МВФ щодо поетапного переходу до ринку газу з вільним ціноутворенням і конкуренцією за побутового споживача між багатьма постачальниками газу", - йдеться в повідомленні.

Згідно з новою методикою, ціну визначають за фактичними біржовими торгами, які були з 1 по 22 число потрібного місяця. Компанія буде вказувати вартість на поточний місяць протягом кількох робочих днів після 22 числа, зазначили в прес-службі.

"Затверджений порядок передбачає, що ціна на газ для українських захищених споживачів буде змінюватися у відповідності з ціновими тенденціями на європейському ринку. Ця ціна може коливатися як у бік зниження, так і збільшення залежно від ринкової ситуації, балансу попиту і пропозиції, погодних умов", – повідомили в прес-службі.

Ціну на газ для населення будуть розраховувати з урахуванням наступного:

ціна на найбільшому в Європі газовому хабі (TTF);

різниця між ціною газу на газовому хабі TTF і кордон України;

транспортні витрати до кордону України від хаба NCG за найкоротшим маршрутом транспортування природного газу Німеччина-Австрія-Словаччина;

тариф на вхід в українську ГТС на міждержавному сполученні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною, який сплачується оператору ГТС;

торговельна надбавка на покриття витрат Нафтогазу, які пов'язані з реалізацією/постачанням споживачам природного газу, у розмірі 1,917%.

Новий підхід буде діяти до 30 квітня, а всі попередні ціни скасовані.

У січні ціни на газ у платіжках українців знизились на 12%. Однією з причин зменшення ціни є тепла зима 2019-2020 роки. При цьому "Нафтогаз" погрожує у лютому зупинити опалення 37 боржників-виробників тепла.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі