"Нафтогаз" вказав скільки українських активів Росія захопила в Криму

Поділитися
"Нафтогаз" вказав скільки українських активів Росія захопила в Криму
Компанія подала заяву з уточненою сумою компенсації в Гаазький суд

"Нафтогаз" уточнив оцінку збитків від захоплення Росією активів групи в Криму - їх сума склала близько 8 млрд доларів. Компанія додатково обґрунтувала свою заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих незаконною експропріацією кримських активів "Нафтогазу" у 2014 році, повідомили у пресцентрі компанії.

Трибунал Гаазького суду визнав, що Російська Федерація порушила низку положень Угоди про захист інвестицій, експропріювавши активи групи "Нафтогаз" у Криму. Російська Федерація не заперечує, що незаконно експропріювала активи "Нафтогазу", але стверджує, що не винна жодної компенсації.

"Попри появу в арбітражі в січні 2017 року, Російська Федерація надалі ухилялася від участі в арбітражному провадженні протягом майже трьох років. У грудні 2019 року Росія подала зустрічну заяву щодо розміру компенсації збитків, але не заявила жодного альтернативного розрахунку збитків", - йдеться в повідомленні компанії.

Повідомлялося, що на початку лютого 2020 року виконавчий директор НАК Юрій Вітренко оцінював суму компенсації за кримські активи "Нафтогазу" в $ 8 млрд (включаючи відсотки). За його словами, з цієї суми $ 8 млрд завданої шкоди $ 5 млрд – це газ в надрах, на які були права у НАК "Нафтогаз України".

Мін'юст Росії не визнає рішення міжнародного арбітражу в Гаазі за позовом НАК "Нафтогаз" до РФ про незаконне захоплення активів української держкомпанії в Криму.

Як повідомили 1 березня у Наку, трибунал при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі підтвердив провину Росії у втраті "Нафтогазом" активів в Криму.

У Гаазькому арбітражі розглядається цілий ряд подібних справ до РФ, зокрема, НАК "Нафтогаз України"; "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл", Ігоря Коломойського і ТОВ "Аеропорт" Бельбек ", ТОВ" Лугзор "," Дніпроазоту "і інших.

Як писало DT.UA, українські компанії обґрунтовують свої позови порушенням РФ українсько-російської угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій. Зазначена угода - мабуть, єдиний інструмент, що дозволяє їм відстояти свої права в рамках міжнародного права.

Детальніше про рішення Постійного третейського суду в Гаазі за позовами українських компаній проти РФ за крадіжку власності в Криму читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Кара гаазька".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі