Податкові нововведення ризикують відлякати Shell і Chevron від видобутку сланцевого газу в Україні

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Набуття чинності закону № 9661-д здатне змінити плани компаній щодо інвестицій у проекти з видобутку нафти і газу в Україні і поставити під загрозу їх закінчення, що може мати досить негативні наслідки для країни на світовій арені.

24 травня переворот з ніг на голову в нафто-і газодобувної галузі здійснили депутати-регіонали Віталій Хомутинник і Олег Царьов: своїм удосконаленням деяких норм Податкового кодексу (законопроект № 9661-д) вони в два-три рази збільшили податкове навантаження на добувачів нафти і газу на території України, серед яких є і великі іноземні інвестори.

Прийняття в Раді закону шокувало галузь, і компанії забили тривогу: якщо президент підпише прийнятий документ, про збільшення вітчизняного видобутку вуглеводнів можна буде забути.

Серед перших, хто звернувся до президента Януковича, прем'єр-міністра Азарова і спікера парламенту Литвина була Американська торгова палата (АТП) в Україні. Американські бізнесмени поскаржилися, що законопроект Хомутинника-Царьова не був узгоджений і обговорено ні з учасниками ринку, ні з іншими комітетами парламенту, ні навіть з профільними міністерствами. Одне з міністерств - палива і енергетики та вугільної промисловості, яке очолює Юрій Бойко, також попросило президента ветувати закон.

У своєму листі до керівників Україні глава АТП Хорхе Зукосскі підкреслив, що згідно з цим законом уже з наступного місяця - з 1 липня 2012 року плата за користування надрами для видобувачів газу виросте в 7,5-14 разів.

Як відомо, нині плата за надрокористування становить 42,05 грн. за 1000 кубометрів газу, а Хомутинник пропонує підняти «при видобутку на глибинах до 5000 м - більш як у 14 разів, до 596,53 грн.; при видобутку на глибинах понад 5000 м - в 7,5 разу, до 315,81 грн.; при видобутку на шельфі - більш як у 12 разів, до 540,38 грн.».

Американський бізнес турбується, що ці новації «ставлять під загрозу майбутні проекти по УРП (угоди про розділ продукції, - ред.)». Зокрема це може стосуватися не тільки тих УРП, конкурси на укладення яких ще не оголошені (Скіфської, Фороської, Слобожанського площ), а й тих, конкурси за якими вже завершені і визначені переможці (Олеської і Юзівської площ).

Документ містить виключення для видобутку сланцевого газу, проте переможці двох нещодавніх конкурсів - Shell і Chevron - що могли на тих же умовах УРП добувати і інші вуглеводні на ліцензійних площах. А тепер, у разі підписання закону, умови конкурсів можуть змінитися і компаніям доведеться платити за новими підвищеними ставками.

Крім того, закон передбачає скасування з 1 січня 2013 рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні та її "зливання" з платою за користування надрами. Об'єднання цих двох абсолютно різних по суті податків, а також скасування ренти в поєднанні зі зростанням плати за користування надрами та ліквідацією нульової ставки для важкодоступних ділянок (яких в Україні майже 80%) призведуть до зростання загального податкового навантаження на добувачів в два-три рази.

Також Хомутинник і Царьов запропонували обкладати податком у розмірі 2% від вартості корисні копалини, видобуті в рамках УРП.

«Ті ж Shell і Chevron про це не знали, беручи участь у конкурсах по Юзівській і Олеській площах. І якщо тепер їм стануть пропонувати нові умови, то підписання УРП і початок роботи цих компаній в Україні опиниться під питанням», - резюмує автор статті.

Загальне резюме Американської торгової палати невтішне: введення закону в дію «може поставити під сумнів реальність ініціатив уряду, спрямованих на збільшення видобутку газу в Україні, і правдивість заяв уряду про стабільність умов інвестування в нафтогазову галузь…»

Крім того, спеціально для нафтогазовидобувних компаній Хомутинник придумав ще одне революційне нововведення - штраф за несвоєчасне перерахування авансових платежів у вигляді плати за користування надрами в бюджет у розмірі 50% податкових зобов'язань.

Відразу здійняли тривогу «Нафтогаз» і Міненерговугільпром, які, виявляється, теж були не в курсі того, що діється. Про це свідчить лист міністра Юрія Бойка на ім’я Віктора Януковича від 29 травня. У ньому Бойко просить президента не підписувати закон №9661-д, бо він завдасть непоправної шкоди. А зауваження Міненерговугільпрому до закону Хомутинника, які міністр додав до листа, зайняли понад 20 сторінок. 100% зауважень зводяться до того, щоб залишити норми Податкового кодексу в початковому вигляді, а нововведення Хомутинника виключити із закону.

Бойко дав зрозуміти, що прийнятий закон «призведе до суттєвого зменшення обсягів видобутку вуглеводнів на території України, зменшенню надходжень до бюджетів всіх рівнів та збільшення залежності країни від поставок імпортних енергоносіїв».

Тепер американським компаніям залишається сподіватися на те, що президент Янукович ветує цей закон. Адже саме Віктор Федорович на зустрічі з керівництвом Chevron в Чикаго (США) з гордістю оголосив, що Україна має найбільш сприятливий податковий клімат для таких інвесторів і дуже розраховує отримувати газ у рамках УРП.

Детальніше читайте в статті Івана Гонти "Партизанська боротьба з нафтогазовим видобутком" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі