Нацбанк витратить 5 млрд доларів на підтримку курсу гривні

Поділитися
© ZN.UA
Цей місяць країна пережила з істотними втратами для резервів Нацбанку. У п'ятницю НБУ повідомив про максимальне в поточному році скорочення міжнародних валютних резервів. У МВФ підрахували, що для утримання курсу долара на рівні 8 грн НБУ доведеться витратити до кінця року ще майже 5 млрд доларів, і його резерви опустяться до 24,4 млрд.

Нацбанк прагне утримати курс гривні на рівні 8 грн за долар, заради чого до кінця року витратить на ці цілі майже 5 млрд доларів.

Червень для України виявився піковим місяцем з погашення зовнішнього держборгу в поточному році. Цей місяць країна пережила з істотними втратами для резервів Нацбанку. У п'ятницю НБУ повідомив про максимальне в поточному році скорочення міжнародних валютних резервів на 1,44 млрд доларів, до рівня червня 2010 року - 29,32 млрд. Причина - погашення Україною зовнішніх боргів на 1,8 млрд доларів, пише газета «Коммерсант-Украина».

В НБУ сподіваються на відновлення валютних резервів. «Наприкінці року міжнародні резерви будуть на рівні початку року (31,79 млрд доларів) або навіть вище», - повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

Однак у МВФ підрахували, що для утримання курсу долара на рівні 8 грн НБУ доведеться витратити до кінця року ще майже 5 млрд доларів, і його резерви опустяться до 24,4 млрд. Цей сценарій враховує відсутність надходжень від МВФ в рамках угоди stand-by.

Уникнути скорочення валютних резервів дійсно буде непросто. «Порогом безпеки вважається обсяг резервів на рівні трьох місяців імпорту. Середньомісячний імпорт зараз складає 8 млрд доларів, тому крайньою точкою резервів буде 24 млрд. За нашими прогнозами, до кінця року ми наблизимося до цього рівня, зокрема через те, що держсектору належить повернути зовнішні борги на 3,5 млрд доларів, - говорить економіст Олена Білан. - 24 млрд доларів - це не катастрофічний рівень, але він є негативним сигналом для міжнародних інвесторів, які і так побоюються приходити в Україну. Потрібно буде терміново вживати заходів щодо збільшення резервів».

Скорочення резервів також є наслідком зростання валютного попиту з боку інвесторів, які чекають на послаблення гривні. !zn

Читайте також:

Україна продовжує стрімко втрачати золотовалютні резерви: ще мінус $1,4 млрд в липні


НБУ хоче, щоб валюта українців працювала на економіку

Банкір: Населення купує долари, тому що не довіряє уряду

НБУ вперше за чотири місяці занепокоївся зростанням долара на міжбанку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі