НБУ: Банки не мають нараховувати військовим проценти за кредитами

Поділитися
НБУ: Банки не мають нараховувати військовим проценти за кредитами © Андрій Товстиженко, DT.UA
Це є порушенням прав військовослужбовців.

У Національному банку України зробили роз'яснення з приводу нарахування відсотків та штрафів за кредитами військовим. Посилаючись на ЗУ Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей", банки не повинні цього робити, повідомляє пресслужба НБУ.

У пункт 15 статті 14 ЗУ вказано :"Військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов'язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються".

Причому, ці вимоги стосуються і небанківських фінансових установ.Національний банк поки не є їх регулятором, але отримує звернення від військовослужбовців, у тому числі й щодо порушень законодавства небанківськими фінустановами.

Заяву в НБУ вирішили надати через постійне порушення банками даної вимоги законодавства. Упродовж останніх п'яти місяців до Національного банку надійшло понад 100 скарг на 17 банків.

Вимога про не нараховування процентів, штрафів та пені за кредитами для професійних військових та контрактників із початку особливого періоду (із 18 березня 2014 року), а для мобілізованих військових – із дати їх мобілізації. Для того, щоб уникнути подібних ситуацій, Національний банк 14 лютого надіслав банкам додаткове роз'яснення щодо виконання ними цих.

Раніше у НБУ повідомили про апеляцію на рішення суду по наглядовій раді "Ощадбанку". Погодження керівників банків, у тому числі членів наглядових рад - є виключно компетенцією Національного банку", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі