НБУ оскаржив рішення про незаконність перевірки в Приватбанку напередодні виведення з ринку

Поділитися
НБУ оскаржив рішення про незаконність перевірки в Приватбанку напередодні виведення з ринку © Нацбанк України / Flickr
У Нацбанку вважають, що суди порушили повноваження регулятора.

Національний банк України 14 червня подав у Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України скаргу на рішення судів, якими скасовано розпорядження НБУ про проведення інспекційної перевірки в Приватбанку напередодні його виведення з ринку. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

У Нацбанку нагадують, що 13 травня Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу НБУ на рішення Окружного адмінсуду Києва від 2 березня 2018 року, яким було задоволено позов колишнього акціонера Приватбанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

Разом з касаційною скаргою Нацбанк подав клопотання про зупинення дії зазначених рішень судів до закінчення їх перегляду в касаційному порядку Верховним Судом.

НБУ надав Верховному Суду аргументи, на які варто звернути увагу.

Перш за все, регулятор вважає, що суди порушили дискреційні повноваження Національного банку.

"Перевірка фінансової стійкості банків, особливо системно важливих, - не лише одне з пріоритетних завдань регулятора, що є складовою забезпечення фінансової стабільності в Україні, але і належить до виключних повноважень Національного банку, закріплених Законом України "Про Національний банк. Саме тому жоден інший суб'єкт або орган, у тому числі і суд, не може втручатися у здійснення суб'єктом владних повноважень своєї компетенції, зокрема, визначення дати і підстав необхідних для проведення позапланової перевірки банків", - підкреслюють в НБУ.

Крім того, Нацбанк не порушив права позивача компанії Triantal Investments Ltd. У НБУ відзначають, що компанія Triantal Investments Ltd не була уповноважена представляти Приватбанк, зокрема, заперечуючи розпорядження Нацбанку про проведення інспекційної перевірки.

"За судовим захистом порушеного права банку може звернутися тільки його акціонер - власник контрольного пакета акцій (понад 50% акцій) і виключно в інтересах та від імені банку. Тоді як позивачу - компанії Triantal Investments Ltd - до націоналізації Приватбанку належало тільки 16,817% його акцій", - йдеться в повідомленні.

Також в Нацбанку звернули увагу на те, що Приватбанк допустив співробітників НБУ до проведення перевірки та надав доступ до приміщень і документів банку.

"У зв'язку з цим позивач втратив право на оскарження розпорядження Національного банку про проведення перевірки. Крім того, у подібних правовідносинах вже склалася практика Верховного Суду, коли позивач, допустивши посадових осіб контролюючого органу до проведення перевірки, позбавляється права на оскарження наказу про проведення перевірки", - зазначають у Нацбанку.

Плюс, у НБУ кажуть, що регулятор мав підстави для проведення інспекційної перевірки Приватбанку, так як одною з основних підстав для позапланової інспекційної перевірки банку є суттєве погіршення його фінансового стану.

Ще однією підставою для проведення перевірки в банку є наявність фактів, що можуть свідчити про вчинення ним ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників або інших кредиторів.

"Приймаючи рішення про проведення позапланової перевірки у Приватбанку, Національний банк мав намір перевірити виконання банком заходів, спрямованих на його фінансове оздоровлення і перевірити, чи не здійснює він ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників та інших кредиторів", - відзначають в НБУ.

На підставі всіх аргументів, Нацбанк "вважає рішення судів попередніх інстанцій незаконними, необґрунтованими, прийнятими при неповному дослідженні всіх обставин справи, в зв'язку з чим підлягають скасуванню".

Раніше повідомлялося, що суди різних інстанцій розглядають 238 тисяч справ, пов'язаних з Приватбанком.

Детальніше про судові процеси навколо Приватбанку читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Про стан Приватбанку читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Фінансовий директор Приватбанку Ганна Самаріна: "Враховуючи можливі наслідки шторму, бурю краще не піднімати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі