НБУ випустив пам'ятну монету номіналом 20 гривень

Поділитися
НБУ випустив пам'ятну монету номіналом 20 гривень © Андрій Товстиженко, DT.UA
Ця монета стала десятою із серії "Княжа Україна"

Національний банк України випустив нову срібну монету номіналом 20 гривень із серії "Княжа Україна", яка присвячена тисячоліттю від остаточного утвердження на київському престолі великого князя Ярослава Мудрого - державного діяча, у часи якого Київська Русь досягла вершини своєї могутності, розповіли у вівторок в НБУ.

Ця монета стала десятою із серії "Княжа Україна". Вона зроблена зі срібла 925 проби масою 62,2 грама. Тираж монети 2500 штук. Діаметр монети "1000 від початку правління київського князя Ярослава Мудрого" - 50 мм. Роздрібна ціна – 2121 грн. За роздрібною ціною монета стала найдорожчою з цієї серії, поряд з пам'ятною монетою "Київський князь Володимир Великий", яку випустили влітку 2015 року.

"Під рукою Ярослава Володимировича Київська держава укріпила та розширила свої кордони, зміцнила міжнародне становище, а культура Русі досягла найвищого розвитку", - йдеться в повідомленні Нацбанку України.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України (ліворуч), під яким напис УКРАЇНА; номінал – 20/ГРИВЕНЬ (праворуч); на тлі абрису бань Софійського собору зображено макет реконструкції собору ХІ ст., під яким стилізований сувій Руської правди, по обидва боки від сувою: позолочені вірчий знак князя Ярослава Мудрого (ліворуч) та печатка (праворуч); рік карбування монети 2019 (унизу ліворуч).

Прес-центр НБУ

На реверсі монети зображено стилізований фрагмент літописної мініатюри та написи: ЯРОСЛАВ МУДРИЙ НА ПРЕСТОЛІ (угорі), 1019 (унизу).

Прес-центр НБУ

Повідомлялося, що НБУ анонсував введення нової банкноти нового найвищого номіналу в 1 тис. грн. Нова банкнота буде введена в обіг з 25 жовтня. Крім того, монети 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні і будуть виведені з обігу з 01 жовтня 2019 року. Також з обігу поступово буде виводитися монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.

В 2018 році НБУ припинив карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Також регулятор ввів в обіг монети 1, 2, 5 і 10 грн. Зокрема монети номіналом 1 та 2 грн введені в обіг з 27 квітня 2018 року.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі