НБУ готується випустити золоті інвестиційні монети: заробити зможуть і населення, і банки

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк України (НБУ) готується запропонувати альтернативні засоби збереження заощаджень: паперові сертифікати, дохідність і вартість яких індексуватимуться на інфляцію або курс золота, а також реальні золоті та срібні інвестиційні монеті у гривні. При цьому банкіри зазначають, що від їх запровадження виграє і населення, і самі банки.

Як розповів директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст, Нацбанк наразі розробляє Порядок щодо випуску для фізосіб сертифікатів, проіндексованих на курс золота. Невдовзі документ буде презентований громадськості.

За словами представника НБУ, центробанк також готується випускати інвестиційні монети, які перебуватимуть у вільному обігу, а придбати їх можна буде у територіальних управліннях НБУ та комерційних банках.

Як повідомили ZN.UA у НБУ, обсяг їх дебютного випуску, може становити 4-5 тис. штук (переважно монетами вагою в 1 та 0,25 тройської унції, а далі все залежатиме від попиту). Монети випускатимуться номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 грн., при цьому їхня вага становитиме від 0,1 до 1 тройської унції золота найвищої проби, отже, їх реальна вартість буде набагато вищою. Також передбачено випуск срібних інвестиційних монет вагою в одну та дві тройські унції. Дизайн монет уже розроблений і очікує остаточного затвердження правлінням НБУ.

При цьому не виключено, що, зокрема, операції з інвестиційними монетами не потребуватимуть сплати податку на прибуток і ПДВ.

З допомогою цих інструментів, як зазначав голова НБУ Сергій Арбузов, регулятор планує стиснути грошову масу поза банками та мобілізувати серйозний інвестиційний ресурс, яким володіє населення.

Банкіри позитивно відгукуються про ідею виведення на ринок нових інструментів.

Як зазначили голова правління банку «Фінанси та кредит» Володимир Хливнюк і заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн, «золоті» інструменти НБУ допоможуть населенню розширити можливості для здійснення інвестицій. Голова ж правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькин звернув увагу на те, що інвестиційні монети будуть, передусім, не джерелом заробітків для банків (за оцінками, маржа становитиме 2-3%), а каналом притоку додаткових коштів у систему шляхом залучення в офіційний обіг «підматрацних» заощадженнь.

Наскільки успішним буде проект НБУ, залежить від багатьох чинників.

Детальніше читайте у статті Юрія Сколотяного «Заощадження та інвестиції: у пошуку довіри» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі