НБУ може дозволити банкам зараховувати іпотечні облігації до обов’язкових резервів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Іпотечні облігації, які буде випускати спеціалізоване Агентство з рефінансування іпотечних кредитів, навіть сьогодні, у період економічної нестабільності в світі, користувалися б попитом у внутрішніх інвесторів, вважає перший заступник глави НБУ Юрій Колобов.

Таку думку він висловив під час круглого столу «Відновлення житлового кредитування: чи можна зробити іпотеку доступною?», який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

За словами представника Нацбанку, привабливість іпотечних облігацій зумовлена серед іншого тим, що вони можуть мати навіть вищий рейтинг, аніж банки-емітенти. Ю.Колобов повідомив, що наразі регулятор розглядає варіанти стимулювання попиту учасників ринку на ці цінні папери, в т.ч. через надання можливості зарахування їх до обов’язкових резервів (за аналогією до ОВДП, випущених для фінансування підготовки до Євро-2012).

На думку представників інших фінансових установ, випуск іпотечних облігацій – це хороша ініціатива.

«Те, що сильне, те виживе», - зауважив старший банкір ЄБРР Олександр Павлов. За словами ж заступника голови правління «Ерсте Банку» Світлана Черкай, поява на ринку будь-яких нових інструментів, які можуть «видовжити» ресурсну базу банків – позитивне явище. На думку голови спостережної ради Platinum Bank Юрія Блащука, можливість заміщення іпотечними облігаціями частини обов’язкових резервів – це «прекрасний мотивуючий інструмент для банків».

Як розповів голова правління «Ощадбанку», основна робота щодо створення Агентства уже виконана, залишилося пройти деякі технічні процедури. До кінця року має затвердитися статут установи. Банкір наголосив, що іпотечні облігації не будуть конкурентами ОВДП чи цінних паперів ДІУ, а «доповнюватимуть» їх.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі