НБУ погрожує банкам санкціями за порушення правил обміну валют

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк України погрожує комерційним банкам санкціями за порушення посилених з 23 вересня правил валютообмінних операцій.

"За фактами порушення порядку організації і здійснення валютообмінних операцій на території України буде розглядатися питання про зупинення порушникам пункту письмового дозволу НБУ (генеральної ліцензії Нацбанку на здійснення валютних операцій) в частині проведення операцій з готівковою іноземною валютою", - йдеться в листі Нацбанку N28-211 / 4027-11798.

Згідно з цим документом, Нацбанк здійснює перевірки банків та небанківських фінансових установ: вже здійснені заміри виявили непоодинокі факти безпідставної відмови фізичним особам у проведенні валютообмінних операцій, встановлення банками додаткових умов, які не передбачені вимогами нормативно-правових актів НБУ, здійснення валютообмінних операцій без наявності необхідних документів або без оформлення відповідних квитанцій.

"НБУ попереджає про необхідність безумовного дотримання уповноваженими банками та небанківськими фінансовими установами вимог нормативно-правових актів Нацбанку", - підкреслюється в листі.

Нагадаємо, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів. Експерти ринку пояснюють такі адміністративні заходи Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

У листі НБУ також відзначається, що отримана в ході валютообмінних операцій інформація є банківською таємницею: банки зобов'язані забезпечити збереження банківської таємниці та дотримуватися встановлених правил її розкриття третім особам.

"З метою уникнення використання копій документів, що посвідчують особу, на підставі яких здійснювалися валютообмінні операції, і, враховуючи стурбованість клієнтів з цього приводу, рекомендуємо проставляти на копіях вищевказаних документів штамп пункту обміну валюти або каси банку (фінансової установи), через які здійснювалися валютообмінні операції ", - вказується в листі.

Як повідомлялося, НБУ розглядає можливість спрощення режиму проведення готівкових валютообмінних операцій: рішення може бути оголошено вже в понеділок.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі