Недашковський хоче, щоб будівництво заводу з виробництва ядерного палива передали Енергоатому

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Недашковський хоче, щоб будівництво заводу з виробництва ядерного палива передали Енергоатому © https://barometr.info/
Американська Westinghouse готова розглянути пропозицію щодо будівництва заводу в Україні.

Голова НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський вважає, що уряду варто розглянути передачу будівництва заводу з виробництва ядерного палива від Держконцерну. Про це він сказав в інтерв'ю DT.UA.

Коментуючи можливість участі однієї з провідних електротехнічних компаній США Westinghouse в будівництві заводу на території України Недашковський, заявив: "Для того, щоб перенести виробництво в Україну, необхідно створювати завод. А для цього треба, щоб Westinghouse сама цього захотіла. Я знаю їхню позицію: для того, щоб перенести їхнє виробництво в Україну, необхідно один із їхніх трьох заводів у Європі закрити взагалі. Чи вигідно це американській компанії? Можливо. Але спочатку треба зробити техніко-економічне обґрунтування".

За словами Недашковського, на останній зустрічі з міністром енергетики США Ріком Перрі він чув про те, що представники Westinghouse сказали, що компанія готова розглянути цю пропозицію, але необхідно "прорахувати економіку", треба почати з ТЕО.

"Як довго його робитимуть? Хороше запитання, але не до "Енергоатому". НАЕК, згідно зі своїм статутом, зобов'язана закуповувати паливо та забезпечувати ним українські станції. А в нас є Держконцерн "Ядерне паливо", основне статутне зобов'язання якого - створити в Україні виробництво цього палива. Тому запитання - до нього", - сказав Недашковський.

Ще в 2008-2009 роках Westinghouse висловлювала небажання створювати СП. Вона була готова продати технології, а потім їх підтримувати. Зараз Westinghouse знову підтвердила, що вона не бажає брати участь у капіталі, створювати СП. Однак якщо уряд України або урядові структури заявлять про наміри і приймуть рішення створювати власне виробництво ядерного палива, то Westinghouse готова передати на визначених умовах свою технологію Україні.

"Зрозуміло, вона розгляне ступінь локалізації, що саме передаватиметься - повне виробництво ЯП (зворотна конверсія, виробництво паливної таблетки, паливної трубки, ТВЕЛів, складання з них касет) чи сюди перенесуть якісь частини виробництва. Ці питання ще треба вивчити", - пише оглядач відділу міжнародної політики Тетяна Силіна в своїй статті для DT.UA. "Отож, коли в нас є бажаючі передати технології без участі в капіталі, то завдання побудови заводу могла б узяти на себе НАЕК. Уряду слід розглянути передачу цього завдання від Держконцерну "Ядерне паливо" - "Енергоатому". Тоді "Енергоатом" зможе купити технологію, створити окремий підрозділ і почати створення в Україні виробництва ядерного палива".

Силіна зазначає, що у України з Westinghouse вже є спільні плани з виробництва на потужностях "Атоменергомашу" окремих деталей (голівок і хвостовиків - частин касети з нержавіючої сталі, інших деталей), і вже проведено аудитю. Над майбутнім виробництвом Україна працює спільно з Westinghouse.

"Якщо техніко-економічним обґрунтуванням буде визначено необхідність і доцільність розширення спільного з Westinghouse проекту, зможемо розширити програму, зокрема виготовляти цирконієві трубки, складати касети, випікати паливні таблетки", - зазначає автор. "Тому я й кажу, що коли відповідальним за створення виробництва ядерного палива в Україні буде призначено "Енергоатом", ми готові до такої роботи. Але це має вирішити уряд".

Читайте також: Westinghouse готова будувати в Україні завод з виробництва ядерного палива – джерело

Детальніше про угоди з російським "ТВЕЛом" і американською Westinghouse і про можливі наслідки для України читайте у статті Тетяни Силіної "Напіврозпад націнтересу" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі